Poklady z Polné jsou v nové knize. Šperky vyzvedli před sto lety z hrobu rodu Žejdliců

13. srpen 2020 06:00

Městské muzeum v Polné vydalo knihu o klenotech z počátku 17. století. Zlaté a stříbrné šperky jsou jednou z nejcennějších součástí jeho sbírek.

Jde o jediný dochovaný poklad tohoto druhu u nás. Celkem 28 šperků našli na začátku minulého století archeologové v polenské hrobce šlechtického rodu Žejdliců.

O pokladu vypovídá i nová kniha, kterou muzeum právě vydává. Popisuje například i to, že šlechtický rod klenoty pořídil na zlatnickém trhu.

Šperky z trhu

„Tady vlastně vidíte ty jednotlivé stánky, s tím, že tady mají rozvěšené zboží a je velmi pravděpodobné, že šperky Hertvík nakoupil u jednoho z těch stánků. Podařilo se dokonce dohledat i tehdejší zlatníky, kteří tam prodávali,“ představuje nad jedním z obrázků s motivy renesančního trhu ředitelka Městského muzea v Polné Alena Vyskočilová příběh o tom, jak Žejdlicové ke šperkům vlastně přišli.

A na další stránce zbrusu nové publikace mi ukazuje i jeden ze šperků - ozdobu šatů, kterou nejspíš nosila Anna Marie Žejdlicová. Právě v hrobce, kde byly uloženy i její ostatky, byl soubor osmadvaceti šperků v roce 1916 nalezen. „Je jich víc a používaly se, je tady vlastně pro srovnání z těch evropských sbírek, jak se tehdy používali na šatech, je tady vlastně i detail, jak výzdoba s pomocí těch esovitých ozdob vypadala.“

Výstava zatím nebude

Kniha vznikala v rukách odborníků. Historickou část sepsal jeden z rodáků z Polné Filip Plašil. Historie šperků sahá až do začátku 17. století. „Za první světové války byly vyneseny ty části výbavy, proto, aby byly zachráněny před likvidací pro válečné účely a další otevření potom bylo v roce 1959, kdy byly ještě další dvě menší části vyneseny.“

Muzeum plánovalo spolu se sepsáním knihy i uspořádat výstavu, kde by si lidé šperky mohli prohlédnout, kvůli koronaviru se ale plány odložily. Klenoty totiž nejsou součástí stálé expozice muzea - hlavně kvůli bezpečnosti.

„Katalog se méně věnuje těm cínovým částem a textiliím, tak by vlastně součástí té výstavy měly být i další součásti té hrobové výbavy, které se dochovaly, které jsou v muzejních sbírkách případně v majetku děkanství.“

Naposledy mohli lidé vidět šperky v Polné v roce 2007, kdy se městské muzeum osamostatnilo.

autoři: Daniela Brychtová , mik
Spustit audio

Související