Podvody na internetu mívají čtyři společné znaky

28. září 2023

S tím, jak lidé více používají moderní technologie a jejich aktivita se přesouvá do digitálního světa, roste počet krádeží a taky podvodů, které jsou spojené s internetovým prostředím.

Počet podvodů na internetu stále roste. „I když ten nárůst není 100%, je tam poměrně značný nárůst oproti ostatním druhům kriminality. Pohybujeme se někde mezi 20 až 30% nárůstů,“ odečítá ze statistik vedoucí odboru analytiky a kybernetické kriminality Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina Martin Vaněček.

Martin Vaněček, vedoucí odboru analytiky a kybernetické kriminality Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina

Lidé hlásí podvody například už ve chvíli, kdy se o ně kyberzločinci pokusí. „Oznamují, že byli osloveni, a pak si uvědomili, že jsou v chapadlech toho podvodníka a jednání zanechali. Takže tady určité zlepšení vidím,“ říká Martin Vaněček.

Čtyři znaky podvodu

Existují čtyři základní znaky podvodu, se kterými když se lidé setkají, měli by zbystřit. „Je to snaha o použití programu pro vzdálenou správu plochy, pak je to zaslaný odkaz a vyplňování údajů do zaslaného odkazu,“ přibližuje kriminalista. Pozor bychom si měli dávat i na nabídky investic a zprávy o napadení účtů.

Na co dalšího si dát pozor? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Hela Dvořáková , hoch
Spustit audio