Podvodníci na internetu chtějí získat přístup k vašemu účtu, peníze vám pak ukradnou a ještě si na vás vezmou půjčku, varuje kriminalista

12. únor 2024

S rozvojem technologií se zlepšují i možnosti podvodníků. V loňském roce počet podvodů na internetu vzrostl ve srovnání s rokem předchozím o 16%.

Počty případů už nerostou tak rychlým tempem, přesto jich stále hodně přibývá. Statistiku kriminality páchané na internetu si policie vede od roku 2016. „V roce 2016 to bylo 194 případů a v uplynulém roce 865 případů,“ čte ze statistiky Martin Vaněček, vedoucí odboru analytiky a kybernetické kriminality Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.

Podvody na internetu nejsou o velkém pirátském umění. Pachatelé ale výborně pracují s takzvaným sociálním inženýrstvím, že dokáží člověka přesvědčit, aby dělal to, co by nikdy nedělal. „A to největší nebezpečí, které tam je, je v tom, že ve většině těch deliktů nejde o tu částku, se kterou se pracuje, ale oni chtějí docílit něčeho jiného a ve většině případů si dokážou otevřít cestu do vašeho účtu,“ vysvětluje Martin Vaněček.

V řadě případů potom podvodníci nejen že dokáží vybrat peníze z hlavního účtu, ale i z toho spořícího a ještě si vezmou půjčku. „Ty škody můžou jít až do několika milionů korun podle toho, kdo z vás má kolik peněz na účtu. Na druhou stranu jsou tu desku škody třeba nízké, dvacetitisícové, ale bohužel my potom zjišťujeme, že to byly jediný peníze, které ten člověk měl,“ dodává kriminalista.

Poslechněte si celý rozhovor. 

autoři: Hela Dvořáková , hoch
Spustit audio