Podle průzkumu Sdružení sportovních svazů přibývá dětí, které se nevěnují pohybu

27. leden 2023 07:00

Více než čtvrtina dětí se v České republice nevěnuje pohybu. Vyplývá to z průzkumu, který si nechalo zpracovat Sdružení sportovních svazů. Podíl nesportujících dětí je podle průzkumu o něco větší než v dobách koronavirové epidemie. Oslovené sportovní oddíly na Vysočině ale výraznou změnu zájmu nepozorují.

Na jedné z jihlavských středních škol v tělocvičně zahajují trénink malí judisté. „Nemusíme řešit takovou tu fluktuaci, kdy ty děti přicházejí, vydrží půl roku a potom odcházejí, takže my v podstatě jedeme se stejnou základnou,“ popisuje vedoucí oddílu Judo Vysočina Martin Bohdálek. Podle něj se ale po konci koronavirových restrikcí některé děti k tréninku nevrátily, hlavně ty menší.

Ne u všech dětí ale musí být důvodem k odchodu z oddílu nutně lenost. Třeba devítiletý Martin z Jihlavy skončil s judem, protože ho nedokázal skloubit s dalšími aktivitami. „Přestal jsem, protože po COVIDu už jsem byl starší. Začal jsem mít víc tréninku, víc školy. Přibyly mi nějaké jiné kroužky,“ vysvětluje mladý sportovec.

Zdeněk Vašků, ředitel SK Jihlava, které sdružuje 20 neprofesionálních sportovních oddílů, tvrdí, že děti končí i kvůli tomu, že dělají více než jeden sport. Vliv na to může mít i ekonomická situace.

autor: Patrik Salát
Spustit audio

Související