Výlety, sport a hlavně procvičování češtiny. Začaly letní adaptační kurzy pro děti z Ukrajiny

12. červenec 2022 08:47

Přestože jsou prázdniny, tělocvičnou Základní školy Nová v Českých Budějovicích zní dětský hlahol. Začal tam jeden z adaptačních kurzů, který má dětem prchajícím před válkou na Ukrajině nabídnout nejen prázdninový program, ale hlavně pomoct s češtinou. V celém Česku se během léta díky podpoře ministerstva školství uskuteční šestnáct a půl tisíce takových kurzů.

„Dneska máme vítací den, začínáme hrou s míčem, potom budou ještě nějaké kvízy spojené s češtinou,“ popisuje první den příměstského tábora na českobudějovické Základní škole Nová asistentka Olha Limberková. Na programu bude i návštěva zoologické zahrady nebo sportovního parku v Hluboké nad Vltavou.

„Jednak jsme chtěli, aby děti nadále pokračovaly alespoň nějakou formou ve výuce českého jazyka, chtěli jsme nabídnout nějaké smysluplné volnočasové aktivity a také jsme to udělali jako určitý vstřícný krok vůči jejich rodičům, kteří už jsou většinou někde zaměstnáni,“ vysvětluje ředitel školy Vítězslav Ilko.

Letního kurzu se účastní zhruba padesát dětí. Program připravily ukrajinské učitelky a asistentky, které ve škole pomáhaly už ve školním roce v adaptačních skupinách, ale i studentka pedagogiky a také česká asistentka. Část her je zaměřená právě na výuku češtiny.

Jedenáctiletá Darja už začíná češtinu ovládat a bez obav z cizí řeči dodává, na co se na příměstském táboře nejvíc těší. „Chci chodit na procházky a vidět krásu měst,“ říká.

Příměstské tábory mají na Základní škole Nová premiéru. V dalších letech by je ředitel rád nabídl i českým žákům. „Chtěli bychom uspořádat tábory i pro další žáky z naší školy, pro děti, které pochází ze znevýhodněného prostředí. Tam bychom chtěli napřít svoje síly do budoucna,“ potvrzuje.

V celém Česku se podle dat ministerstva školství uskuteční v létě šestnáct a půl tisíce adaptačních kurzů pro děti z Ukrajiny. Dotace rozdělí ministerstvo 363 žadatelům, podpoří i téměř 130 pořadatelů jazykových kurzů.

Spustit audio

Související