Po dvaceti letech začne přestavba jemnického zámku

21. září 2012
Zprávy z

V jemnickém zámku vznikne sanatorium pro vojáky z celé Evropy. Vše si berou pod svá křídla Rytíři Křižovníci s červeným srdcem – Cyriaci a slavnostní a zároveň oficiální zahájení celé akce je naplánované na tuto sobotu.

Nikde jinde podobně velké sanatorium zatím nefunguje. Měli by do něj jezdit vojáci po misích a mladší i starší veteráni by tam mohli žít i se svými manželkami. Kapacita sanatoria je zatím naplánovaná na 100 lidí, ale řád Křižovníků počítá s jeho případným rozšířením. Místní obyvatelé kvitují plány na přestavbu zámku s povděkem. „Když tu bylo vojsko, tak se ten zámek aspoň udržoval, no a za těch dvacet let, co to tady stojí ladem, to jenom pustne,“ popisuje smutnou skutečnost Josef Holý. „Bylo by dobře, kdyby už se s tím konečně začalo něco dít!“

Od roku 1993 zámek vlastní město Jemnice, které ho převzalo od armády. Peníze na opravy však nemá. Postupně se objevila asi desítka investorů, ale všechny plány na pronájem a další využití historické budovy nakonec ztroskotaly. Kromě sanatoria teď v zámku vznikne také interaktivní muzeum s funkčními modely letadel, tanků a lodí a v neposlední řadě i obrazárna a vojenský archiv.

autor: Michal Malý
Spustit audio