Platí nová vládní nařízení při využití služeb nebo pro návštěvy nemocnic a domovů pro seniory

22. listopad 2021

Od půlnoci platí nová protiepidemická opatření. Schválila je vláda. Školy musí znovu plošně testoval své žáky a pravidelnému testování se nevyhnou ani neočkovaní zaměstnanci. Jako potvrzení o tzv. bezinfekčnosti už totiž nestačí PCR ani antigenní testy, uznává se jen očkování a prodělání koronaviru. 

Nová opatření znamenají další omezení pro lidi bez vakcíny, komplikují jim využívání nejrůznějších služeb. V Náchodě zjišťoval podrobnosti reportér Václav Plecháček.

Nově se lidé bez očkování nebo průkazu o prodělání nemoci covid-19 v posledním půl roce nedostanou například do restaurací, ke kadeřníkovi, do hotelů a penzionů nebo na kulturní a sportovní akce.

Čtěte také

Výjimku z tohoto opatření mají lidé od 12 do 18 let, dále ti, kteří se ze zdravotních důvodů očkovat nemohou a také už rozočkovaní lidé. Těm stačí PCR testy. Opatření neplatí pro děti do 12 let.

Byl jsem po šesté hodině ranní v jednom náchodském fitness studiu, kde nabízí skupinová cvičení. Lektorka tohoto ranního bloku mi říkala, že dnes přišel stejný počet lidí jako dříve a tvrdila, že se bezinfekčností všichni prokázali.

Teď jsem u plaveckého bazénu v Náchodě, i tady návštěvníky kontrolují. Ti, co zatím přišli, potvrzení bez problémů předložili. Jestli návštěvnost poklesne, protože se lidé už nemohou prokazovat negativními testy, se podle zaměstnanců plaveckého areálu lépe posoudí až večer. Podle toho, kolik lidí přijde po práci.

Firmy musí nově testovat neočkované zaměstnance. Jsou lidé, kterých se tohle nařízení netýká?

Čtěte také

Ano, tohle se netýká těch, kteří pracují z domova nebo nepřicházejí do kontaktu s jinými lidmi, například při samostatné práci v přírodě. Pokud se ale lidé potkají třeba ve společné šatně, tak platí povinnost testovat.

Zaměstnavatel má povinnost testování zajistit a zaměstnanci mají zase povinnost se testu jednou týdně podrobit. Prohlásil to ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch.

Pokud se někdo testovat odmítne, tak musí dodržovat protiepidemická opatření, musí mít nasazený respirátor po celou dobu přítomnosti na pracovišti, musí dodržovat oddělené stravování a rozestupy. Nedodržení povinnosti testování musí zaměstnavatel také ohlásit na příslušné krajské hygienické stanici.

Jak se nové vládní nařízení projeví při návštěvách v nemocnicích nebo třeba v domovech pro seniory?

Čtěte také

Při návštěvách nemocnic nebo zařízení sociálních služeb se nadále uznávají PCR i antigenní testy. Lidé se ale nově nemohou prokázat samotesty. Řada sociálních zařízení už ale v minulých dnech omezila možnost návštěv.

Například v místním domově důchodců může přijít na návštěvu jen 30 lidí denně, 10 na každé oddělení. Návštěvy probíhají ve vymezených prostorech a doporučená doba návštěvy je jedna hodina. A jednoho klienta mohou navštívit maximálně dva lidé.

A podobné je to v řadě dalších domovů pro seniory.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.