Od pondělí se na vysokých školách zpřísňují protiepidemická opatření. Co studenty čeká a nemine?

11. listopad 2021 08:11

Vláda reaguje na stoupající počty nakažených lidí koronavirem a zpřísňuje od pondělí 15. listopadu protiepidemická opatření. Jednou týdně se budou muset testovat všichni zaměstnanci lůžkové péče, kteří nejsou očkování proti koronaviru. Nová opatření se dotknou například i vysokých škol. Bližší informace zjišťovala reportérka Michaela Vančurová.

Jaká opatření tedy budou od 15. listopadu na vysokých školách platit?

Čtěte také

Studenti budou muset nově nosit ochranu dýchacích cest i při výuce. Toto opatření bude platit v učebnách, kde bude 50 a více studentů. I aktuálně sice mají studenti povinnost nosit respirátor, nicméně sundat si ho mohou ve chvíli, kdy se usadí. Toto pravidlo se tedy pondělkem 15. listopadu změní.

Co se týče dokládáním bezinfekčnosti, tak tam se zatím nic nemění a bude to stejné jako dosud. To znamená, že studenti se při vstupu do školy nemusí prokazovat ať už testem, očkováním a nebo potvrzením o prodělaném onemocnění covid-19.

Jak na nová opatření reagovaly vysoké školy v Hradci Králové?

Čtěte také

Například na Univerzitě Hradec Králové musí studenti nosit ochranu dýchacích cest ve všech vnitřních prostorách už od minulého týdně.

Takže tam je nové opatření podle mluvčího univerzity Jakuba Nováka nijak nezaskočilo. „My jsme přísnější opatření zavedli sami a to už od 3. listopadu, kdy jsme příkazem rektora všem studentům během veškeré výuky nařídili nosit respirátor. Tedy pro nás to novinka není. Jedeme v tomto režimu už od 3. listopadu, kdy jsme vyhodnotili, že vzhledem ke zhoršující se situaci nechtěli riskovat zdraví našich studentů a vyučujících.“

Podobná situace je například i na Lékařské Fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové. I tam si aktuálně studenti mohou respirátor sundat pouze při konzumaci jídla nebo pití.

Čtěte také

Minulý školní rok byl na vysokých školách velmi poznamenán covidem a vlastně skoro celý ho studenti strávili doma. Jsou školy připraveny na případnou další distanční výuku?

Ano. I tak ale preferují samozřejmě klasický kontakt, tedy prezenční výuku. Potvrzuje to děkan Lékařské fakulty v Hradci Králové Jiří Manďák. „Studovat medicínu distančně je velice složité. Především v těch vyšších ročnících při kontaktu s pacienty. Takže pro nás by to byla, když to řeknu nadneseně, katastrofa. Bylo by to velmi smutné. Takže děláme vše pro to, abychom na distanční výuku nemuseli přistoupit.“

Oslovené vysoké školy připouští, že mají ve svých řadách nakažené studenty koronavirem. Přesná čísla ale neuvádějí.

Spustit audio

Související