Hasiči v kraji rozváží do škol antigenní testy. Vojáci začali pomáhat zdravotníkům v boji s pandemií

18. listopad 2021 08:48

Hasiči Královéhradeckého kraje dnes rozváží antigenní testy určené pro školy. Na žáky totiž opět čeká povinné antigenní testování. Bližší informace zjišťovala reportérka Michaela Vančurová přímo u skladu centrální požární stanice, odkud se testy rozváží. 

Čtěte také

Kolik testů budou během dneška hasiči rozvážet?

Celkem bude rozvezeno odtud z hradecké centrální požární stanice zhruba 69 tisíc testů. Pro testy sem přijede vždy jedno vozidlo z každého okresu. Hasiči je pak povezou na jednotlivá místa, která jim určí pracovníci krajského úřadu.

Zpravidla to bývají úřady obcí s rozšířenou působností nebo určená školská zařízení.

Kdy žáky čeká povinné testování na přítomnost koronaviru?

Čtěte také

Jedná se o dvoukolové antigenní testování. To první se uskuteční v pondělí 22. listopadu, druhé kolo pak za týden v pondělí 29. listopadu.

Toto antigenní testování se už týká celé České republiky a ne pouze vybraných okresů, jako tomu bylo posledně. A antigenní testování podstoupí žáci základních a středních škol.

Dnes také do krajských nemocnic dorazí vojáci, kteří budou pomáhat zdravotníkům v boji s pandemií. Kolik jich bude?

Čtěte také

Ano, do kraje dnes přijedou čtyři vojáci. Dva z nich budou pomáhat zdravotníkům v rychnovské nemocnici a dva v nemocnici v Trutnově.

22. listopadu pak dorazí další tři vojáci, kteří budou nasazeni do nemocnice v Náchodě.

Ve všech těchto třech nemocnicích aktuálně není kritická situace, ale tím, že jim byla nabídnuta personální výpomoc, tak ji přijali. Vojáci budou po příchodu do nemocnice proškoleni a budou zejména vykonávat sanitářské práce jako třeba manipulaci s lůžky.

Spustit audio

Související