Pernštejnské ženy přivážely do českých zemí nejnovější módu. Důležitou roli sehrály i v rostoucím významu rodu

Ženy z rodu Pernštejnů nebyly jen neznámými jmény po boku šlechticů zvučných jmen. Uměly číst a psát v době, kdy to ještě nebylo zvykem, přinášely do českých zemí nejnovější módu, či nové komodity přivezené ze zámoří.

Šaty se oblékaly i hodinu, na jedny z nich museli v muzeu vytvořit speciální vitrínu, v průměru mají více než jeden metr

To a ještě více se snaží ukázat výstava v Horáckém muzeu v Novém Městě na Moravě. Přináší pohled na dobu, ve které Pernštejnové patřili k nejvýznamnějším evropským rodům - právě díky ženám.

Výstava ukazuje mimo jiné i bohatě zdobené šaty, které dámy z rodu Pernštejnů nosily:  „Pernštejnské ženy měly velmi těsné kontakty se španělským dvorem a vozily odtamtud dobovou módu, takže nosily španělskou módu,“ říká kurátorka muzea Alice Hradilová. Vystavené šaty jsou tak velké, že se nevešly do klasických vitrín na vystavování oděvů, ale muzeum jim muselo vytvořit improvizovaný prostor: „Mají snad metr dvacet na šířku," usmívá se Alice Hradilová. „Sama autorka šatů, která je šije podle historických obrazů, se do nich soukala hodinu,“ dodává. 

Pernštejnské ženy přinášely do českých zemí nejnovější módu, či nové komodity přivezené ze zámoří

Rod Pernštejnů byl pro Bystřicko i Novoměstsko velmi významným v přelomovém období středověku a raného novověku. Samotné Horácké muzeum sídlí v budově radnice z období Pernštejnů a má nad vchodem kámen se zubří hlavou, kterou Pernštejnové používali ve znaku. Ženy z rodu Pernštejnů pak měly v tomto období velký význam pro celou Evropu, připojuje historik Libor Denk: „Hrály významnou roli ve sňatkové politice. Vdávaly se do různých zemí, do Středomoří, na Apeninský poloostrov navazovaly důležité kontakty.“

Oblékání z doby Pernštejnů si můžou návštěvníci muzea vyzkoušet

Poslední generace Pernštejnů byla skutečně evropským rodem s příbuzenstvem rozesetým od Pyrenejí, přes Itálii až po Prahu. K nejvýznamnějším ženským jménům patřily María Manrique de Lara nebo Polyxena z Pernštejna. „Ženy nebyly jen loutky, ale jak se s oblibou říkám, byly krkem, který otáčí hlavou, a zasloužily se obrovskou měrou o to, že Pernštejnové byli v 16. století velmi důležitým rodem,“ uzavírá historik.

Spustit audio