Penny chce znovu u Beranova stavět velkosklad. Občané půjdou asi k referendu

7. únor 2021 05:50

U Velkého Beranova by přece jen mohlo vzniknout logistické centrum řetězce Penny Market. A to i přesto, že jeho stavbu před dvěma roky odmítli obyvatelé obce v referendu.

Před dvěma lety obyvatelé Velkého Beranova v referendu odmítli výstavbu velkého logistického centra nedaleko své obce. Platnost referenda ale před několika měsíci vypršela a Penny Market, který měl o výstavbu před dvěma zájem, se na vedení obce obrátil znovu.

Po dvou letech

„Když se podíváme, tohle je obec Velký Beranov, dál je kruhový objezd obchvatu a za ním by měl vyrůst velkosklad Penny Marketu.“ Se starostou Velkého Beranova Milanem Pulicarem nahlížíme do mapy, kde je vyobrazena vizualizace logistického centra, jehož výstavbu před dvěma roky obyvatelé obce v referendu odmítli.

„Dostali jsme otevřený dopis od zástupců Penny Marketu, protože platnost referenda skončila na podzim, oslovili nás znovu, že by měli zájem začít to jednání zase znovu.“

Zastupitelstvo obce

Obnovený zájem, začít jednat o výstavbě logistického centra, potvrzuje také samotný Penny Market. Ten by měl svou vizi představit na zastupitelstvu obce v příštím týdnu. Obyvatelé obce, kteří před dvěma lety referendum svou iniciativou vyvolali, ale z opětovné snahy potravinového řetězce nadšení nejsou.

„Už jsme tenkrát tušili, že to není konec, že se o to budou pořád zajímat. Mě to ani nepřekvapuje,“ říká bývalý předseda zahrádkářů Josef Pohanka, kterého potkáváme před místní poštou. Ne všichni obyvatelé ale byli proti.

Pokud se obec nakonec se společností Penny Market domluví, dostanou obyvatelé Velkého Beranova opět možnost o výstavbě rozhodnout v referendu. To by se mohlo konat na podzim tohoto roku.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související