Pelhřimovská základka vyhrála v konkurenci stovek škol soutěž Tančí celá škola

Tělocvik patřil vždycky k nejoblíbenějším školním předmětům. Na Základní škole Osvobození v Pelhřimově si v hodinách tělocviku občas i zatančí.

Do soutěže Tančí celá škola, kterou vyhlašuje ČT edu společně se Star Dance, se přihlásili poprvé a s nápaditou choreografií rovnou zvítězili v konkurenci čtyř stovek přihlášených tanečních videí. Do natáčení se zapojily děti z druhé třídy, jeden tanečník break dance ze čtvrté třídy, ale především žákyně z devítky.

 Na vítězné video se můžete podívat tady.

Jejich učitelka tělocviku Gabriela Bohuslavická říká, že občas do hodin zařadí i tanec. "Holky mě v tělocviku přemlouvaly, abychom tancovaly, a když už to chtěly asi třetí nebo čtvrtou hodinu, tak mi došlo, že tou soutěží bych je mohla ještě víc namotivovat, aby se zlepšovaly," usmívá se. "V hodinách sice jsou nějaké osnovy, musíme je dodržovat, ale nemusíme to dělat všechny hodiny, odběháno máme za jednu hodinu, odskákáno taky, takže někdy můžeme improvizovat, dělat i něco zajímavějšího," vzpomíná na to, jak se třída rozhodla zkusit tanec i v soutěži.

V klipu vystupují i nejmladší žáci školy

Mladší děti, které se k nim přidaly, navštěvují taneční kroužek, který Gabriela Bohuslavická vede mimo školu, proto věděla, že tyto děti budou šikovné. "Musím je moc pochválit, protože jsem jim to ukázala těsně předtím, než se to mělo natáčet, a oni to hned zatancovali," říká a osmiletá děvčata Terezka a Deniska to jen potvrzují. Tancování bavilo všechny, Adéla popisuje, jaké oblečení si pro tanec vybrali, a další z deváťaček, Lucie, se svěřuje, že samotné natáčení klipu ji inspirovalo do budoucnosti.

Natáčelo se na školní chodbě, ve třídě a v jídelně, klip je svižně sestříhaný, o což se postarala Lenka Pechová. "My spolupracujeme v taneční škole, kde často natáčím videa i na mobil, takže jsem se toho ujala i tady." Z vítězství měla radost, stejně jako Gabriela, i celý taneční tým. "Já si myslím, že největší radost měla naše paní ředitelka Šárka Třísková, protože hned chtěla video poslat a hned ho sdílela v televizi, kterou tady máme na chodbě. Opravdu to její nadšení bylo znát," dodává autorka vítězné choreografie. 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.