Pelhřimovská charita má přeplněné sklady oblečení. Rozdává ho proto potřebným zdarma

13. duben 2022 10:00

Charita v Pelhřimově má plné sklady oblečení. Solidarita lidí v posledních týdnech s válečnými uprchlíky totiž narostla do rozměrů, že zcela přeplnila kapacity. 

Charita v Pelhřimově má po charitativních sbírkách plné sklady, proto rozdává vybrané oděvy potřebným zájemcům zdarma. 

Sama se dvěma dětmi

„Já jsem sama s dvěma dětmi a jak byl první syn, tak hledám něco pro malou a mám i neteřinku, tak bych ráda našla i něco pro ní,“ přebírá paní Hana pod dozorem své dcery v kočárku krabici plnou růžového dětského oblečení. 

Na tak malé děti nemá podle paní Hany smysl kupovat nové oblečení, protože z něj rychle vyrostou. Zvažuje, že se ale podívá i po něčem pro sebe. „Já si tu potřebuju něco ulovit, po těhotenství jsem se rozvinula do jiných sfér, tak chci kouknout po větším oblečení.“

Přišli i uprchlíci

U stolů a krabic s oblečením se střídají desítky lidí, zejména pak maminky s dětmi. Charita se snažila dostat informaci o akci i k ukrajinské komunitě ve městě, takže si pro oblečení přišla i řada uprchlíků žijících ve městě. 

Podle mluvčí pelhřimovské charity Dominiky Dufkové je potřeba, aby si lidé odnesli co nejvíce věcí. „My jsme nutně potřebovali zajistit těm věcem odbyt, protože jsme věděli, že zpátky na náš šatník to nedáme, navíc tam probíhá i rekonstrukce a pořád se uklízí, proto máme i pozastavený příjem.“

Podle Dominiky Dufkové se velké množství oblečení na charitě nahromadilo ze sbírek pro ukrajinské uprchlíky. Organizace ale potřebuje prostory uvolnit, aby bylo kam dávat i jiné druhy pomoci. 

Velké části naskladněného oblečení se díky akci charita zbavila. Lidé si všechny kusy odnášeli zdarma, kdo chtěl, mohl přispět organizaci do kasičky. 

Spustit audio

Související