Pelhřimov chce obnovit Děkanskou zahradu. Mají se tam vrátit i oblíbené koncerty

27. říjen 2021 06:00

Děkanská zahrada v Pelhřimově je jedinečný prostor. Park přímo v centru města si lidé oblíbili. Město plánuje jeho obnovu.

Voliéra s exotickými ptáky, dětské hřiště ale také vzácné dřeviny a zákoutí s lavičkami vybízejícími k odpočinku. To všechno nabízí Děkanská zahrada v Pelhřimově.

Kdysi byla také místem, kde se lidé setkávali třeba na koncertech. To by se mělo vrátit. Pelhřimov plánuje zahradu obnovit a rozšířit a své záměry chce s obyvateli města prodebatovat dnes (středa, 27. 10.) v 17:00 hodin ve velkém zasedacím sále městského úřadu.

Má to svůj půvab

„Procházím zahradou celkem pravidelně. Má to svůj půvab, líbí se mi to,“ říká paní Eva, seniorka. Prostor Děkanské zahrady si ale užívají lidé všech věkových kategorií. Právě odtud pod vedením paní učitelky odchází třída mateřské školy. Nedaleko si studentka fotí podzimní stromy a na hřišti si mladá maminka hraje se svými dvěma dětmi.

„Chodíme už pět let, od té doby, co se mi narodily děti, tak chodíme. Rozhodně bych tady uvítala lepší zázemí pro větší, ale i menší děti, aby si tady mohla ta prťata vyhrát. Historicky byla Děkanka místem, kde se setkávali lidi,“ řekla paní Zuzana.

Vrátit zahradu veřejnosti...

V dolní části parku je hřiště na minigolf a voliéra s exotickými ptáky. Právě tato část by měla doznat změn, řekl Českému rozhlasu místostarosta Josef Koch (KDU-ČSL). „Ta část byla veřejnosti uzavřená, protože tam je minigolf. Zahrada by se měla vrátit veřejnosti v celé té původní kráse. Součástí té studie bude i několik prvků v té vrchní části.“

Radnice počítá, že v rámci úprav se do Děkanské zahrady vrátí také pódium na koncerty. Celá úprava vyjde asi na 20 milionů korun.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související