Parkovací systém v centru Jihlavy čekají na jaře první změny

12. leden 2024 14:25

Jihlava chystá na jaro změny v parkovacím systému. Lidé se dočkají například mírného uvolnění režimu v centru města.

Vedení krajského města změny parkovacího systému připravilo na základě dat získaných z prvního roku provozu a také z monitorovacího automobilu, který má k dispozici od podzimu.

Řidiče čekají celkem čtyři úpravy parkovacího systému. V neděli a o svátcích bude na parkovištích v oranžovém a fialovém režimu možné parkovat zdarma. Netýká se to modrých zón, protože ty jsou podle dat magistrátu i v neděli zaplněné v průměru na 80%. Soboty naopak zůstanou ve stávajícím placeném režimu.

Druhá změna se týká rezidentů, kteří mohou zatím ve všední dny parkovat v oranžovém režimu jen od 17:00 do 7:00 hodin - nově se lhůta prodlouží o dvě hodiny, tedy od 16:00 do 8:00 hodin.

Snazší to budou mít i řidiči s průkazem ZTP. Ti si dosud museli vyřizovat návštěvnická parkovací oprávnění. Po změně u významných cílů, jako je například pošta, budou moct ve stání v oranžovém režimu zaparkovat osoby s průkazem ZTP až na dvě hodiny zdarma, ovšem  s parkovacím kotoučem.

Poslední novinkou je dvouhodinové parkovaní ve fialovém režimu zadarmo. Město tak chce návštěvníkům víc zpřístupnit úřady, kulturní instituce i sportoviště. Dvě hodiny zadarmo ve fialové zóně bude moct využít každé auto jen jednou za den. 

Změny by měly začít platit zhruba od dubna.

Spustit audio

Související