V Třebíči vyroste u nemocnice parkovací dům za 132 milionů

8. leden 2024

Dražší parkovné, minimum míst a zdarma jen patnáct minut. S příchodem nového roku čekalo na návštěvníky třebíčské nemocnice, kteří do jejího areálu přijeli autem, nemilé překvapení. 

S příchodem nového roku začala v třebíčské nemocnici stavba obřího parkovacího domu. V budoucnu tak nebudou mít její návštěvníci problém s tím, kde nechat své auto. O to větší ho ale mají teď. Staveniště totiž zabralo velkou část stávajících míst.

Vedení nemocnice navíc zdražilo parkovné a zkrátilo dobu, po kterou je tam možné stát bezplatně. Navíc žádá všechny ty, kdo jedou do nemocnice autem, aby se ho snažili zaparkovat spíš někde v okolí. Pro potřeby pacientů a návštěv vyhradilo město prostor na nedalekém záchytném parkovišti. To všechno má zabránit tomu, aby se řidiči v nemocnici zdržovali příliš dlouho.

V Třebíči vyroste u nemocnice parkovací dům za 132 milionů

Parkovací dům staví Kraj Vysočina a po dostavbě by tam mělo být 217 míst pro auta a 49 pro kola a motocykly. Bude stát přes 130 milonů korun a potrvá 20 měsíců.

U takových staveb bývá hodně problematická návratnost investic, která je prakticky žádná. Kraj si ale v Třebíči chce alespoň nějakou zajistit. Jednak v přízemí bude místo pro nějaké komerční objekty a navíc bude dům pokrytý fotovoltaickými panely a bude vyrábět elektřinu. Navíc jeho střecha bude upravená tak, že tam bude kdykoliv možné přidat další panely a rozšířit kapacitu výroby.

autor: Milan Soldán
Spustit audio