Panský dvůr v Telči je dnes moderním zábavním centrem, které ctí staletou historii

2. červen 2016
Česko – země neznámá

V historickém centru Telče na Vysočině stál ještě před několika lety zanedbaný statek. Stál tam vlastně už ve 14. století. Později patřil místním šlechtickým rodům. Po druhé světové válce v něm hospodařila zemědělská škola. Rozsáhlý objekt před pěti lety převzala soukromá společnost a udělala z něj Panský dvůr – centrum sportu, zábavy, odpočinku a vzdělávání.

Telč, město památek zapsaných na seznamu kulturního dědictví UNESCO, dostalo nové moderní turistické centrum. Panský dvůr je i dnes tím původním statkem se stejnou vstupní bránou i hospodářskými budovami. Jen je to všechno čisté a voňavé. Už tady sice nebučí krávy a nejezdí traktory, ale pořád jsou tu stejné chlévy, stáje a stodola. Kamkoli vstoupíte, dýchne na vás historie. A také se toho o ní hodně dozvíte.

Hned vpravo od vstupní brány najdete v bývalých stájích muzeum s názvem: Jak se žilo v podzámčí. Celá jedna stěna místnosti je pokrytá historickou mapou a časovou linkou, na které vidíte, jak se v Telči střídaly šlechtické rody.

A abyste si mohli dávné hospodaření představit, jsou tu rozestavěné exponáty zapůjčené z Národního zemědělského muzea. Od dřevěného trakaře, přes pluh, dřevěný stroj na setí jetele až po mlátičku. Další místnosti muzea ukazují, co všechno žije a roste v lesích a rybnících kolem Telče.

Lezecká stěna i pozoruhodná lanová dráha

V obrovské stodole za velkými dřevěnými vraty má Panský dvůr svou největší chloubu a lákadlo, jedenáctimetrovou lezeckou stěnu. „Každý návštěvník se hned při vstupu do lezeckého centra setká s instruktorem, který ho oblékne, vybaví sedáky, vysvětlí mu techniku lezení a jištění,“ vysvětluje Michaela Hamplová z infocentra Panského dvora. Na lezeckou stěnu mohou i děti od čtyř let.

Levá strana dvora s hernou

Snad ještě zajímavější je lanová dráha na druhém konci stodoly. Od instruktora dostanete bezpečnostní pomůcky a cepín. „V trámu jsou umělohmotné otvory, do kterých cepín zasekáváte,“ říká Michaela Hamplová. Doslova opičí dráhu tvoří soustava pohyblivý trámů, řetězů, lan a dalších prvků. Dráha vede pět metrů nad zemí. Před vstupem si každý může své schopnosti otestovat na trenažéru a pak teprve zkusit výšku mezi trámy krovů bývalé stodoly.

Panský dvůr myslí i na rodiny s dětmi. Velmi oblíbená je Herna U zvířátek. „Zvířátka nejsou živá, ale dřevěná,“ upřesňuje Michaela Hamplová. Na nečekaně velké ploše, opět v bývalých stájích, na zemi vysypané dřevěnou štěpkou, je nespočet dětských houpaček a prolézaček, dokonce i kolotoč se zvířátky z dřevěných sudů. Součástí herny je i kavárna.

Infocentrum Panského dvora se neuzavírá jen pro sebe. Dokáže návštěvníkům doporučit i kulturní program v celé Telči, výlety do okolí nebo tipy na koupání v čistých rybnících. Do budoucna se plánuje také půjčovna kol.

Spustit audio