Pallaviciniho hrobka u Jemnice se letos dočká nového kabátu. Vnitřní prostory budou následovat

29. květen 2022 06:00

Dlouhá desetiletí chátrala kvůli nezájmu minulého režimu i nájezdům vandalů. Pallaviciniho hrobka v Jemnici ale nespadne. Práce na záchraně jsou v poslední fázi. 

Pallaviciniho hrobka v Jemnici je jednou z nejpozoruhodnějších staveb svého druhu na Vysočině. Slavný italský rod ji nechal vybudovat na přelomu 19. a 20. století. Desetiletí nezájmu o její osud ale stavbu přivedly až na seznam ohrožených nemovitých památek. 

Opravy z vnější strany

„Minulý rok jsme udělali první část toho pláště. Napustilo se to speciálními materiály, aby se dál nedrolily cihly. Teď na jaře se začíná postupně omítat. Do září budeme mít hrobku v novém kabátě, máme v té chvíli zachráněnou hrobku,“ řekl starosta Jemnice Miloň Slabý. 

Jen se záchranou se ale město nechce spokojit, chce opravit i vnitřní prostory a přilehlý parčík. „Už by nemělo dojít k další devastaci. Byla by ale škoda nechat tu hrobku zavřenou.“ To je ale podle starosty práce na dalších několik let. 

Stálá expozice

Jemnice by v hrobce chtěla udělat stálou expozici věnovanou šlechtickým rodům, které v Jemnici působily. S tím souhlasí i Petr Severa z Národního památkového ústavu, který na renovaci hrobky dohlíží. „Každá historická stavba, pokud nemá funkci, je odsouzena k zániku. V případě hrobky, kdy není předpoklad, že by se tam pohřbívalo.“

Hrobku si lidé prohlédnou už na podzim letošního roku během dní evropského kulturního dědictví. To už bude mít novou fasádu a nebude tam lešení. Letos je to totiž 120 let, kdy tam došlo k prvnímu pohřbu.

Spustit audio

Související