Jemnice se pustila do opravy zchátralé hrobky rodu Pallavicini

2. říjen 2020 06:00

Hrobka šlechtického rodu Pallavicini bude mít novou střechu. Neoklasicistní stavba, která se nachází v polích asi dva kilometry od města Jemnice, dosud chátrala.

Jemnická hrobka rodu Pallavicini už zažila lepší časy. Vybudovaná byla na počátku dvacátého století v roce 1902, jenže takřka o sto let později byla v roce 1991 vykradena a sarkofágy osmi pozůstalých starého italského rodu vandal vážně poničil.

Rod Pallavicini, který kdysi vlastnil jemnické panství, tak raději nechal převést ostatky svých předků do Rakouska a jemnická hrobka pomalu ale jistě chátrala. Nyní se možná i pro tento neoklasicistní areál v havarijním stavu blýská na lepší časy.

Na místě je lešení

Chátrající hrobku v polích asi dva kilometry od Jemnice obepíná lešení s upozorněním na zákaz vstupu na staveniště. Po letech se totiž honosná budova dočká nové střechy a v plánu je také celková rekonstrukce objektu.

„V letošním roce se bude opravovat komplexně střešní krytina až po ty balustrády, včetně opravy sochy víry, které byl zničen kříž v ruce, ten bude doplněn,“ popisuje místostarosta Zdeněk Hošek. Společně úpravy objektu pozorujeme zpoza plotu, jelikož brána k hrobce  je kvůli absenci dělníků na stavbě uzavřena a vstupu brání visací zámek. 

Opraví i oplocení

Bránu a starý plot porostlý mechem, který je navíc v některých částech rozkradený, pak čeká rovněž oprava. Ta by měla následovat po obnově hrobky, říká mi místostarosta: „Bude se pokračovat fasádou, následně dlažba kolem celého tohoto objektu, která je původně z mrákotínské žuly a potom by mělo dojít k opravě celého oplocení, včetně tady byli, jak vidíme, litinové nebo kovové mříže. Bohužel jedna část těch mříží byla zcizena asi před dvěma lety.“

Záležet ale bude také na financích. Jemnice si plánuje požádat o pomoc stát nebo kraj, jelikož sama prý opravy financovat nemůže, vysvětluje Vojtěch Pyka z odboru investic a rozvoje města: „Celkové náklady na první fázi opravy hrobky činí 1,8 milionu. V příštích letech se předpokládá podat žádost o další dotace, aby město bylo schopné spolufinancovat celkovou obnovu tohoto objektu.“

V budoucnu by se pak z hrobky mohla stát turistická památka nebo také místo pro různé výstavy.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související