Pálenice mají dobrou sezónu. Sladkého ovoce je dostatek

5. září 2018 06:00

Pálenice na Vysočině zažívají dobrou sezónu. Ovoce na rozdíl od loňského roku neponičily mrazy. Aktuálně zpracovávají švestky.

Provozy buď přijímají kvas, nebo ho v sudech sami připravují.

„Co se týká jablek a hrušek, je nejlépe to ovoce rozdrtit. Co se týká peckovin, tam je potřeba narušit plod a neporušit pecku,“ řekl Českému rozhlasu Jan Roušar z Bítovčic na Jihlavsku.

Sezóna letos začala o měsíc dříve, pokračuje Jan Roušar. „Vždycky to bývá až v srpnu. Letos jsme začali od července, zatím je velký zájem.“

Třešně v pálenicích končí, nastupují jablka a švestky. „Měli jsme tu i meruňky, po troškách blumy. Já mám nejraději hrušku, nejlépe když jsou ty žlutý máslovky. Z nich teče výborná kořalka.“

autoři: Daniel Zach , mik