Pálenice mají dobrou sezónu. Sladkého ovoce je dostatek
5. září 2018 06:00
Pálenice na Vysočině zažívají dobrou sezónu. Ovoce na rozdíl od loňského roku neponičily mrazy. Aktuálně zpracovávají švestky.
Provozy buď přijímají kvas, nebo ho v sudech sami připravují.
„Co se týká jablek a hrušek, je nejlépe to ovoce rozdrtit. Co se týká peckovin, tam je potřeba narušit plod a neporušit pecku,“ řekl Českému rozhlasu Jan Roušar z Bítovčic na Jihlavsku.
Sezóna letos začala o měsíc dříve, pokračuje Jan Roušar. „Vždycky to bývá až v srpnu. Letos jsme začali od července, zatím je velký zájem.“
Třešně v pálenicích končí, nastupují jablka a švestky. „Měli jsme tu i meruňky, po troškách blumy. Já mám nejraději hrušku, nejlépe když jsou ty žlutý máslovky. Z nich teče výborná kořalka.“
Nejposlouchanější
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Turkovy aféry dál topí Motoristy, Piráti díky spojení se Zelenými rostou a Spolu ustálo Blažka, ukazuje model
-
‚Další rána pro regiony.‘ Kraje nedostanou od státu chybějící dvě miliardy korun na opravy silnic
-
ONLINE: Neznámý pachatel zabil v Kyjevě důstojníka ukrajinské tajné služby. Útočník po střelbě utekl
-
‚Babička s nabíječkou.‘ Francouzská seniorka nabízí běžencům energii pro jejich mobilní telefony