Pálenice mají dobrou sezónu. Sladkého ovoce je dostatek
5. září 2018 06:00
Pálenice na Vysočině zažívají dobrou sezónu. Ovoce na rozdíl od loňského roku neponičily mrazy. Aktuálně zpracovávají švestky.
Provozy buď přijímají kvas, nebo ho v sudech sami připravují.
„Co se týká jablek a hrušek, je nejlépe to ovoce rozdrtit. Co se týká peckovin, tam je potřeba narušit plod a neporušit pecku,“ řekl Českému rozhlasu Jan Roušar z Bítovčic na Jihlavsku.
Sezóna letos začala o měsíc dříve, pokračuje Jan Roušar. „Vždycky to bývá až v srpnu. Letos jsme začali od července, zatím je velký zájem.“
Třešně v pálenicích končí, nastupují jablka a švestky. „Měli jsme tu i meruňky, po troškách blumy. Já mám nejraději hrušku, nejlépe když jsou ty žlutý máslovky. Z nich teče výborná kořalka.“
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Varování před ruským imperialismem a moskevským režimem. Lipavský zkusil zapůsobit na Maďary
-
O mistrovi hokejové extraligy rozhodne sedmý zápas, Třinec mečbol Pardubic odvrátil výhrou 4:1
-
Žádný trénink, práce na zahradě a úsměv. 82letý španělský penzista uběhl za šest dnů 410 kilometrů
-
Žáček: Byli jsme rozpolceni, zda zřídit komisi pro vyšetřování střelby na fakultě. Zvítězila důvěra