Pálenice mají dobrou sezónu. Sladkého ovoce je dostatek

5. září 2018
Pálenice, Bítovčice

Pálenice na Vysočině zažívají dobrou sezónu. Ovoce na rozdíl od loňského roku neponičily mrazy. Aktuálně zpracovávají švestky.

Provozy buď přijímají kvas, nebo ho v sudech sami připravují.

„Co se týká jablek a hrušek, je nejlépe to ovoce rozdrtit. Co se týká peckovin, tam je potřeba narušit plod a neporušit pecku,“ řekl Českému rozhlasu Jan Roušar z Bítovčic na Jihlavsku.

Sezóna letos začala o měsíc dříve, pokračuje Jan Roušar. „Vždycky to bývá až v srpnu. Letos jsme začali od července, zatím je velký zájem.“

Třešně v pálenicích končí, nastupují jablka a švestky. „Měli jsme tu i meruňky, po troškách blumy. Já mám nejraději hrušku, nejlépe když jsou ty žlutý máslovky. Z nich teče výborná kořalka.“

Související