Opravy kaple u hradu Kámen budou stát 17 milionů. Potrvají tři roky

4. listopad 2018 06:00

Opravy kaple Panny Marie Bolestné u hradu Kámen na Pelhřimovsku budou včetně restaurátorských prací stát přibližně 17 milionů korun bez daně.

Brněnská společnost pro obnovu památek Pastiglia je má dokončit k závěru září 2021. Kraj tohoto dodavatele vybral z celkových pěti nabídek, řekl novinářům náměstek hejtmana Martin Kukla (ANO).

Kapli převzal kraj od římskokatolické farnosti, krajští zastupitelé schválili její bezúplatný převod loni v prosinci. Náklady na stavební a restaurátorské úpravy památky se podle projektové dokumentace, včetně obnovy varhan, pohybovaly okolo 18 milionů korun. Mezi nabídkami uchazečů o tuto zakázku byl zhruba sedmimilionový rozptyl, uvedl Kukla.

Kapli, stejně jako hrad Kámen, spravuje krajské Muzeum Vysočiny Pelhřimov. Kaple Panny Marie Bolestné byla postavena v druhé polovině 17. století jako rodinná hrobka rodu Malovců, jemuž patřil hrad téměř 200 let. Pohřbeno tam bylo 12 lidí. „Je to raně barokní kaple s původním mobiliářem, takže velice cenná architektonická památka,“ řekla Zlata Vobinušková ze správy hradu.

V kapli už byl udělán archeologický průzkum. Opravy začnou na střeše. Restaurování se bude týkat veškerého mobiliáře. Ostatky z kaple letos vyzvedli archeologové a antropologové, vráceny na původní místo budou po dokončení oprav.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související