Osmnáct portrétů jezuitských generálů se stalo kulturní památkou. Jen jeden z nich byl Čech

30. říjen 2018

Muzeum Vysočiny má ve svých sbírkách velmi vzácný soubor portrétů jezuitských generálů. Je tak jedinečný, že se letos v říjnu stal kulturní památkou, jedinou v rámci celého muzea.

Jeden z obrazů je už zrestaurovaný, a možnost vidět ho měli zatím jen novináři.

„Jezuitský generál byl hlavní představitel řádu, zpravidla sídlil v Římě,“ říká Anna Hamrlová, pracovnice Národního památkového ústavu v Telči. V depozitáři telčské pobočky Muzea Vysočiny je dnes osmnáct portrétů generálů. „Jedná se o generály od založení tovaryšstva Ježíšova, až po jeho zrušení v roce 1773,“ doplňuje Anna Hamrlová. Ze známějších osobností, které se staly generály, je možné jmenovat například zakladatele řádu sv. Ignáce. Jediným Čechem byl František Retz, a byl prý mezi jezuity ve velké úctě.

Jezuitští generálové, obrazy

V muzejním depozitáři mají obrazy ideální podmínky

Obrazy generálů původně visely v chodbách jezuitské koleje v Telči. „Po zrušení řádu přešly obrazy na Město Telč a byly umístěné na radnici. Po roce 1917 byly přemístěné do muzea,“ říká vedoucí telčské pobočky Helena Grycová. V muzejním depozitáři mají obrazy ideální podmínky pro jejich trvalé zachování. To znamená pokojovou teplotu a asi čtyřicetiprocentní vlhkost vzduchu. „Muzeum je sbírkotvorná organizace a vystavení je jen taková třešnička na dortu,“ říká pracovník Muzea Vysočiny v Jihlavě Martin Kos.

Veřejnost si nejméně jeden portrét generála prohlédne na výstavě v roce 2020

Z celého souboru je zatím zrestaurovaný jen jeden obraz, a to portrét generála Iacobuse Laineze. Další opravy závisí na finančních prostředcích. Veřejnost bude mít možnost jeden nebo více obrazů vidět na výstavě, kterou v jezuitské koleji v Telči uspořádá Národní památkový ústav v roce 2020.       

Spustit audio