Opožděné jaro bude znamenat opožděné žně i sběr brambor. Otazníky jsou kolem vinné révy

12. květen 2021 11:00

Už nyní, v polovině května, je podle farmářů jasné, že letošní sklizeň bude na Vysočině o několik týdnů později. Příroda ale rolníkům přeci jen v něčem pomůže.

Opožděné jaro, tak hodnotí zemědělci letošní počasí. Střídají se vysoké, nízké teploty a deště.

Paradoxně by to mohlo pomoci třeba bramborám, od kterých si už teď slibují kvalitnější úrodu. Počasí totiž zabrzdí vývoj škodlivého hmyzu.

Jarní práce

„Jarní práce jsou hotové, je založená úroda,“ řekl Josef Diviš ze zemědělského podniku Selekta Pacov. Na úrodu si letos podle něj budeme muset pár týdnů počkat. „Ta fenologická fáze je u něčeho dva, tři týdny, u něčeho měsíc zpožděná, to znamená, že ty rostliny mají pomalejší vývoj ve srovnání se stejným časem v loňském roce.“

To mimo jiné znamená opožděné žně. „Samozřejmě, ten vývoj bude pomalejší, do žní se to nedožene.“

Všechno špatné je ale nakonec pro něco dobré, a ne nadarmo se říká: studený máj, ve stodole ráj. „Děláme sadbu brambor a pozitivní je na tom to, že vývoj mšic a dalšího hmyzu se v tomto chladném počasí také opožďuje. Bude pro nás pozitivní, že těch přenašečů tolik nebude.“

Vinice a jahody

V Pacově je to hlavně o bramborách a obilí. O téměř 100 kilometrů na východ, v Sádku u Třebíče, je jediná vinice na Vysočině. „Úroda může být vysoká, jde o to, jestli to dozraje. Může být nadprůměrná, ale dozrávání celkové, aby to víno bylo kvalitní, to může být problém,“ řekl vinař Lubomír Lampíř.

O něco déle si na Vysočině podle pěstitelů počkáme na Vysočině také na jahody. Pozitivní je, že zatím nekvetou a špatné počasí je nestihlo poškodit.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související