Odpůrci se na poslední chvíli snaží zastavit opravu hráze Velkého Pařezitého rybníku

31. srpen 2018 10:00

10. září má začít rozsáhlá oprava hráze Velkého Pařezitého rybníku poblíž Telče. Lidé ale sepsali petici a požadují citlivější opravu bez vypouštění.

Archy se stovkami podpisů na poslední chvíli odeslali ministerstvu životního prostředí.

„Říkají, že je nesmysl vypouštět vodu v tuhle dobu. A pak to provedení,“ prohlásil jeden z nejaktivnějších odpůrců vypouštění Velkého Pařezitého rybníku poblíž Telče Petr Rajský.

Sám nepolemizuje se správci rybníka o tom, zda je vypouštění potřeba nebo ne, ale má pochybnosti k samotnému plánu prací. Kopat se má začít už 10. září. „Jde nám o to, jestli se to dělá ve vhodnou dobu, to znamená v době obrovských such. Může to mít vliv na okolní obce, rybník, který pak bude čtyři, pět let ve stavu, kdy se v něm nebude možné koupat. Jestli je to nutné dělat takto,“ ptá se.

Rašelinu zachráníme

Rybník pod Javořicí má více než 20 let ve správě Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK), která spadá pod ministerstvo životního prostředí. O léčebných účincích, čistotě vody a celém biotopu ví i regionální ředitel AOPK Václav Hlaváč.

Rašelinu chtějí zachovat pomocí menších hrází, které nevysychají. „Tam, kde rašelina a lesy přecházejí do rybníka, to je to nejcennější, je to i předmětem ochrany. Ochrannou hrázkou bude zabezpečeno, že tam k poškození nedojde.“

Signatáři petice jsou i přes příslib vlastníka spíš pro citlivější opravy hráze, konkrétně injektáž do stojící hráze.

„I my jsme měli snahu řešit opravu hráze méně náročným způsobem. Všechny posudky ale prokázaly, že tohle je jediný způsob tak, aby ta hráz byla zajištěna na dlouhou dobu,“ dodal ředitel Hlaváč.

autoři: Daniel Zach , mik
Spustit audio

Související