Vypouštění rybníka Velký Pařezitý začne navzdory petici v září

28. srpen 2018

Vypouštění rybníka Velký Pařezitý kvůli opravě hráze začne počátkem září, ačkoliv proti zásahu lidé podepisují petici.

Podle Michala Salamánka z petičního výboru jsou obavy, že zásah bude zbytečně velký. Sedmnáctihektarový rybník poblíž Telče známý čistou vodou patří mezi oblíbená rekreační místa. Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK), která rybník spravuje, v dnešní zprávě zopakovala, že hráz rybníka prosakuje a je v havarijním stavu.

Případná povodňová vlna by podle agentury mohla ohrozit území několika obcí. „Víme, že oprava nebude pro lidi, kteří jsou zvyklí toto místo využívat k rekreaci, příjemná,“ uvedl ve zprávě Václav Hlaváč z AOPK. Případné neplánované vypuštění Velkého Pařezitého z bezpečnostních důvodů by podle něj ale způsobilo víc škody.

Nutný zásah

Větší stavební zásah je podle agentury nutný, protože přes několik dřívějších pokusů o opravu rybniční hráz pořád prosakuje. Jde o hráz dlouhou skoro půl kilometru, která na výšku měří přes sedm metrů.

Petice

Velký Pařezitý je součástí přírodní rezervace o rozloze 26 hektarů. Odpůrci rekonstrukce chtěli, aby byla odložena. „My chceme čas, aby se udělala oponentura,“ uvedl Salamánek.

Petici podle dostupných zdrojů podepsalo necelých 800 lidí. Podle Michala Salamánka má iniciativa podporu několikanásobně větší.

Obavy místních lidí z vypuštění rybníka potvrdil počátkem měsíce starosta Řásné Miroslav Tomíšek, protože prameniště, které je za Velkým Pařezitým, zásobuje obecní vodovod. „Máme obavy, při tomhle obrovském suchu, že to na něj bude mít vliv,“ řekl.

Jednání kvůli opravě rybníka bylo podle Tomíška minulý týden na radnici v Telči. Agentura tam uvedla, že projekt počítá s vybudováním malých hrází v přítokové části rybníka, které zajistí, aby okolní mokřady a rašeliniště nevyschly. „My si to budeme pečlivě hlídat, aby to tak bylo,“ uvedl starosta.

Voda odtékající z Velkého Pařezitého podle agentury kvůli suchu poslouží k doplnění rybníka Roštejn a dalších rybníků kolem Telče.

autor: ČTK
Spustit audio