Odkud přišla Hliníkovi do Humpolce pohlednice?

Hliník, který se odstěhoval do Humpolce, je mystickou postavou našich novodobých dějin. Vzhledem k tomu, že pochází ze stejné v uvozovkách dílny jako Jára Cimrman, není divu. Občan Hliník sice v Humpolci nikdy nebydlel, ovšem jeho duch je přítomen stále.

A Hliník dostal pozdravy ze všech koutů světa. Na výzvu humpoleckého infocentra přišlo během 2 měsíců Hliníkovi do Humpolce celkem 667 pohlednic z různých dovolenkových destinací všech možných koutů světa.

Nejmenší uličky

Pelhřimovské Muzeum rekordů a kuriozit registruje česká NEJ vskutku v nejrůznějších odvětvích. A tak lze v České knize rekordů například dohledat i nejužší uličku. Tu před časem přijeli do Kadaně pečlivě přeměřit komisaři z Agentury Dobrý den. Výsledkem bylo vystavení oficiálního certifikátu stvrzujícího zajímavý rekord.

Nejužší ulice, měření

Součástí Sokolovské ulice v historickém centru města Kadaň je kamenná, 51 m dlouhá tzv. Katova ulička, jejíž šířka se pohybuje od 66,1 cm v nejužším místě do 131,6 cm. Ulička se nachází mezi dvěma domy na náměstí, a ústí do Sokolovské, kde stojí dům - bývalá katovna, odkud kat kdysi vodil na popraviště na náměstí odsouzeného.

A zde byl o něco později vytvořen další český rekord: Nejvíc katů na jednom místě.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.