Ode dneška se bude rodit méně dvojčat

2. duben 2012
Zprávy z

V umělém oplodnění dnes nastávají změny. Pojišťovny budou proplácet ženám čtyři pokusy jen v případě, že si nechají při prvních dvou do těla zavést pouze jedno embryo.

Ode dneška by se mělo začít rodit méně dvojčat. Jejich počet se za posledních dvacet let více než zdvojnásobil a může za to především umělé oplodění. Nastávající maminky si nechávají do těla vkládat dvě embrya, aby si pojistily úspěšné početí. Pojišťovny se proto rozhodly ženám hradit čtyři pokusy jen v případě, že v prvních dvou si nechají do těla vložit pouze jedno embryo.
Novinka se ale příliš nezamlouvá některým maminkám. Devětadvacetiletá Lenka z Jihlavy je jednou z těch žen, které mají díky umělému oplodnění své vytoužené dítě. Protože ale měla jen velmi malou šanci, že se jí v těle jedno embryo uchytí, nechala si do dělohy vložit hned dvě. Místo dvojčat se jí opravdu narodilo pouze jedno dítě - syn David. Novinka, která ode dneška začíná platit, je jí proti srsti. "Když se první pokus nepovede, tak se tři měsíce musí čekat na další a když se nechytí embryo ani potom, budu zbytečně půl roku čekat na třetí pokus, kdy si budu moci dát dvě," vysvětlila Regionu.
Podle lékařů je ale asistovaná reprodukce už na takové úrovni, že postačí, když se ženám bude do těla vkládat jedno embryo. Vícečetné těhotenství s sebou nese totiž spoustu rizik jak pro maminky, tak i pro jejich děti.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio