Od malých zebřiček přes korely až po rosely Pennantovy. Chovatel z Jezdovic postavil voliéru pro desítky exotických papoušků

Voliéru s kmeny, provazy, ptačími budkami i úkryty z trávy, která je navíc dostatečně velká, aby se ptáci mohli proletět, vybudoval Pavel Maslák z Jezdovic u Třeště.

Exotické ptáky Pavel Maslák chová celý život a ví, že prostor potřebují. Pestrobarevných druhů papoušků má několik, především původem z Austrálie, protože ti snesou venkovní teplotu až do mínus 25 stupňů.

Pavel Maslák si stavbou voliéry splnil dávný sen

Voliéra jen hraje zářivými barvami. "Tady vpředu mám korely chocholaté, těch mám asi šest párů, jsou tam papoušci nádherní, alexandři malí, ti jsou jako alarm, oni pískáním reagují na to, že sem přišli hosté, které neznají," směje se Pavel Maslák.

"Jsem jen takový mini hobby chovatel, protože mláďata neprodávám, dělám to s láskou, je to věc, ve které jsem byl vychován. Pocházím z nedaleké vesnice Čenkov, kde měl každý svoje zvířata a staral se o ně. Já jsem to podědil po dědečkovi, který zemřel, když jsem měl devět let, a ten choval kanáry. Tam jsem měl pár kusů, a teprve až teď v posledních sedmi letech jsem měl tu možnost postavit si voliéru a tím jsem si naplnil životní sen," přiznává.

Papoušek nepořádník

K papouškům ve voliéře si pořídil ještě zlaté bažanty, kteří po papoušcích uklízejí vyházená zrníčka z hnízd. "Papoušci jsou bordeláři," směje se chovatel. Ze zkušenosti ví, že některé druhy papoušků, zvláště když žijí s majiteli jen sami a v kleci, jsou náchylnější ke stesku po majitelích, než třeba psi. "Těmhle to tolik nevadí, protože jich tu je tolik, vydrží i naši týdenní nepřítomnost." Když se podaří odchov mladých, což závisí mimo jiné i na počasí, je Pavel Maslák rád, když je může věnovat nějakým seniorům nebo dětem.

Spustit audio