Obyvatelé Okříšek udržují kontakt s italským partnerským městem díky videopozdravům

Moderní technologie dovolují přátelům i v době, kdy jsou uzavřené hranice, neztratit kontakt. Dál tak pokračuje například partnerství Okříšek a italského San Pier d'Isonzo.

Srdečné pozdravy a slova podpory si vyměnili formou videopozdravů.

„Oni přijeli k nám, druhý rok my k nim. Ty první návštěvy byla samospráva, potom děti, zástupci spolků,“ vzpomíná na počátky partnerství se San Pier d'Isonzo starosta Okříšek Zdeněk Ryšavý. Sahají až do roku 2000. Kontakty po výměně italského vedení obce na čas ustaly, ale nedávno se Italové opět ozvali, a právě letos na jaře se mělo uskutečnit osobní setkání.

Pivečko a tureček byla první česká slova, která se Italové naučili

Koronavirus plány zhatil, kontakty ale nepřerušil. Italové poslali videopozdravy. Jeden z nich byl dokonce v češtině. „To byl kolega, který byl hned na začátku té spolupráce, ten trochu pochytil. Jezdil sem nejen oficiálně, ale i jako za kamarády,“ vysvětluje Zdeněk Ryšavý, a vzpomíná, na úsměvné okamžiky italských návštěv. „To bylo jedno z prvních českých slov, která se naučili: pivečko a tureček. Pro ně totiž turek, jako káva je naprosto neznámý, ale strašně si to oblíbili,“ směje se starosta Okříšek.

Pozdravy připojily i pracovnice mateřské školy a domu s pečovatelskou službou

Česká strana na oplátku poslala své pozdravy v italštině. „Pracoval jsem kdysi v BOPO Třebíč, měli jsme spoustu firem italských, tak jsem se základy naučil,“ vysvětluje svou italštinu Zdeněk Ryšavý. Pozdravy ale přidaly i pracovnice okříšské mateřské školy a domu s pečovatelskou službou. 

Spustit audio

Související