Obrazy na motivy společného příběhu židovských rodin vznikaly za covidové pauzy. Výstavu Mizpah uvádí Muzeum Vysočiny v Havlíčkově Brodě

Maminka je z Indie, narodil se v Bahrainu, žil v Dubaji, studoval v Americe a Kanadě a teď žije už deset let v České republice. Mezinárodní umělec Hesham Malik se už na studiích setkal s vyprávěním mnoha lidských příběhů, které měly jedno společné – židovskou rodinu ze střední Evropy a tragický konec za druhé světové války.

Téma jej nenechalo chladným. Všiml si toho, jak se rodinné historie podobají a jak podobně vnímají stejnou bolest: "Tady mě to začalo zajímat, a začalo být pro mě také důležité navštívit místa, kde se psala historie židovských rodin ve střední Evropě, všechny příběhy, které ty lidi spojují. Myslím si, že je důležité o nich mluvit a ukazovat je, protože to má velký význam pro společnost a místní komunitu," vysvětloval Hesham Malik na vernisáži.

Obrazy Heshama Malika

Na obrazech najde divák slova v hebrejštině a nedokončené hebrejské věty. "Například je tam napsáno: Já jsem. A návštěvník může dokončit - kdo jsem, odkud jsem přišel. Nebo další říká - tady jsem. Je to tedy především na divákovi, aby zkusil vycítit bolest těch lidí, kterým nebylo dopřáno jejich životní příběh dokončit tak jako nám, zamyslet se nad nimi," říká ke své tvorbě.

Součástí obrazů jsou nedokončené věty

Díla vznikla během pandemie, kdy byla všechna muzea zavřená. Z nedostatku tvůrčího prostoru začal Hesham Malik obvolávat různá regionální muzea se žádostí, jestli by jej nechali v prázdné budově malovat. Po dokončení děl je chtěl vystavit v místě, kde vznikla a ukázat je místním: "Například tady v Havlíčkově Brodě jsem se setkal s příběhy několika židovských rodin, ty jsem vzal, přidal další dva odjinud, další zase odjinud a dohromady tak vytvořil jeden velký český příběh z mnoha."

Obrazy Heshama Malika

Výstava obrazů Heshama Malika se jmenuje Mizpah. Je to hebrejské slovo, které znamená smlouvu mezi lidmi, jež byli nuceni od sebe odejít. Mizpah je tedy smíření, pouto, které přetrvává, paměť lidí. V Muzeu Vysočiny Havlíčkův Brod bude přístupná do 3. března 2024.

Spustit audio