Kapličky, kostel, předválečné spolky. Projděte se dějinami Jaroměřic, vybízí nová knížka

Zájemců o historii města je v Jaroměřicích nad Rokytnou více, než zakladatelé Klubu přátel historie čekali. Původní hrstka nadšenců se rozrostla na desítky lidí.

Od tohoto týdne si mohou listovat novou knížkou Historické procházky Jaroměřicemi nad Rokytnou a okolím.

Autorkou sborníku je Lucie Vespalcová z jaroměřického městského kulturního střediska, kterou stejně jako mnoho jaroměřických občanů historie zajímá. „Mám vystudovanou muzeologii, takže historické vědy a mám k tomu blízko,“ vysvětluje. Sborník sestavila doma na rodičovské dovolené s dvěma malými dětmi.

Lucie Vespalcová, Jaroměřice nad Rokytnou

Boží muka, kapličky, spolky, válka

Texty jsou od autorů přednášek pro Klub přátel historie. „Je tam povídání o božích mukách, kapličkách, kostelích a kaplích v našem kraji od Pavla Chlubny, dále od Heleny Pešové o poslední selské vzpouře na jihozápadní Moravě, čtenáři si počtou i o první světové válce od Pavla Prokopa, nebo o historii a vysvěcení jaroměřického kostela. Já tam mám povídání o společenských a kulturních spolcích, které v Jaroměřicích fungovaly do druhé světové války,“ říká Lucie Vespalcová a přidává další plány: „Chceme ve vydávání sborníku pokračovat, materiálu máme na další knihy, i třeba na knihu historických fotografií.“

Historické procházky Jaroměřicemi nad Rokytnou budou k dostání v knihovně i v prostorách městského kulturního střediska.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.