Obce kvůli vládním opatřením přijdou o miliony. Přemýšlejí, co s načatými investicemi

29. květen 2020 05:50

Starostové měst a obcí musejí počítat víc než obvykle. Pandemie koronaviru totiž snížila příjmy samospráv.

Další finance jim navíc sebere takzvaný kompenzační bonus pro živnostníky. Podílet se na něm budou penězi, které dosud dostávaly ze sdílených daní pro vlastní potřebu. Řadu investic v obcích to teď dostává do nejistoty.

Větrný Jeníkov

Jedním z míst je například Větrný Jeníkov, kde opravují tamní zámek. „Tady bude slavnostní sál, kde budou prezentováni letci RAF,“ plánuje starostka Martina Lisová. Ještě před tím ale musí vybourat okna, příčky dostavěné ve druhé polovině 20. století a dodělat omítky. To vše musí zaplatit městys.

Jeníkov ale kvůli výpadku příjmu z daní přijde o dva až dva a půl milionu korun. Další 600 tisíc neuvidí kvůli kompenzačnímu balíčku. Dohromady to je čtvrtinový výpadek v rozpočtu. „To, že se obce budou muset omezit, to jsme věděli. Byli jsme ale ujišťování o tom, že všechno máme nechat tak, jak běž, že obce táhnou investice lokální, jsme se dozvěděli, že to tak vlastně není. Nejistota je pro nás strašně nepříjemná.“

Parcely, školní kuchyň

Kromě zámku, na kterém se pracuje, komplikuje vzniklá situace Větrnému Jeníkovu další dvě velké akce. „školní kuchyň – podepsaná smlouva o dílo, síťování pozemků pro výstavbu – podepsaná smlouva o dílo,“ vypočítává dále starostka.

„Naším záměrem není ustoupit od těchto akcí, ale dostali jsme se do situace, kdy čekáme, co budeme muset v našich rozpočtech omezit.“

Město Třešť

V nejistotě žije i starosta Třeště Vladislav Hynk. Se svou ekonomkou dumá na tím, jak se vyrovnat s propadem příjmů okolo 15 milionů korun.

Zhruba třetinu tvoří peníze na kompenzační bonus. „S tím se nějak neumím ztotožnit. Proč to mají platit města a obce, proč to nezaplatí stát, tak jako platí jiné pobídky,“ ptá se starosta.

Jedním z poslanců, kteří souhlasili s podílem obcí na kompenzačním bonusu, byl žďárský radní a poslanec Radek Zlesák (ANO). „Je to výběr ze dvou variant. Hlavně bylo potřeba co nejrychleji pomoct.“ Podle Zlesáka příjmy samospráv v posledních letech rostly a propad budou muset ustát.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související