Nad hlavami krajských úředníků bzučí včely. Střecha úřadu je prý ideálním místem pro chov

27. květen 2020 06:00

Práci úředníků na krajském úřadě v Jihlavě od včerejška provází bzukot. Na střeše sídla hejtmanství totiž bydlí tři včelstva.

Pracovníci krajského úřadu v Jihlavě budou mít vlastní med. Od včerejška totiž na střeše hejtmanství žijí v úlech tři včelstva. Kraj si od nich slibuje až 150 kilogramů medu za rok. Zároveň chce probudit zájem mladých lidí o včelařství.

Dva mladí včelaři Patrik a Ondra pomalu stěhují včely z přepravního boxu do nových úlů. Rady jim dává vedoucí včelařského kroužku v Jihlavě Petr Běhounek. Včely lehce postřikují vodou. „Nemají vodu, tak než ji najdou.“

Včely na střeše krajského úřadu, Jihlava

Podmínky jsou optimální

Včely není možné chovat všude. Na střeše krajského úřadu jsou ale podle Petra Běhounka ideální podmínky. „My jsme to tady obešli, je tu park, zahrádky, vzrostlé stromy. Vezměte si, že na té Moravě odkvete řepka a pak je na poli jeden strom a tím to končí. Tady je opravdu ráj.“

Onen ráj dotváří také několik zahradních jezírek – přirozený zdroj vody pro včely, což byla další podmínka chovu.

150 kilo medu

Včelstva na střeše úřadu by za rok měla vyprodukovat asi 150 kilogramů medu. „Bude to pro účely prezentace, dostanou to návštěvníci a také hosté, kteří se přijdou na včely podívat,“ řekl náměstek hejtmana Martin Kukla (ANO), sám také včelař.

Včely na střeše krajského úřadu, Jihlava

První snůšku očekávají na začátku letošního léta. Na území celého kraje je asi pět tisíc včelařů, jejich počet v posledních letech mírně roste.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související