Nulové poplatky za svoz odpadu nejsou pro lidi motivační, nehledí potom na jeho množství

1. listopad 2023

Poplatky za likvidaci odpadů mnoho měst nejenom na Vysočině zvyšuje. Lidé si často myslí, že jde jenom o poplatek za černou popelnici na směsný odpad, ale není to tak. Poplatek, který od nich obec vybírá, je za celý systém, který obec zajišťuje. Tedy i za nádoby na třídění, za sběrné dvory, velkoobjemové svozy a všechny ostatní složky, které obce poskytují.

I na Vysočině jsou taková města a obce, která poplatek za svoz odpadu od lidí nevybírají. „Já to nepovažuji za správné, protože pak si to ty obce kompenzují něčím jiným, zvýšenou daní, příjmem z hazardu nebo něčím jiným. A lidi vlastně nemají tu představu, kolik ty odpady stojí,“ říká vedoucí odboru životního prostředí jihlavského magistrátu Katarína Ruschková. „A protože je naším cílem to množství odpadu snižovat, tak potřebujeme lidi motivovat, aby jim záleželo na tom, kolik odpadu produkují,“ dodává.

Města a obce, které poplatek za odpad nevybírají, se často setkávají s tím, že lidem na množství vyprodukovaného odpadu nezáleží. Příkladem je město Most, kde měli nulový poplatek 16 let, ale od příštího roku ho znovu zavádějí.

Umíme odpad správně třídit? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Ivana Wiesnerová , hoch
Spustit audio