Nový rok – příležitost přestat kouřit. Podle odhadů se to povede asi pětině lidí

8. leden 2020 06:00

Novoroční předsevzetí mohou být různá. Mezi ta nejčastější patří snaha skoncovat jednou pro vždy se svými zlozvyky. Výjimkou není ani kouření.

S příchodem nového roku zaznamenávají třeba v havlíčkobrodském centru pro závislé na tabáku nárůst počtu klientů.

„Měla bych přestat kvůli svému plicnímu onemocnění. Nedaří se mi ale, nemám pevnou vůli.“ Podobně jako paní Petra z Pelhřimovska by ráda odložila svou poslední cigaretu spousta kuřáků.

Obava z vážných nemocí

Nejčastějším důvodem je podle vrchní sestry plicního oddělení v havlíčkobrodské nemocnici Kateřiny Pokorné obava z vážných onemocnění. „Někdy přicházejí, když se tam rozvinula choroba a oni vědí, že je to obtěžuje. U žen to bývá, že chtějí mít miminko, nebo že mají čerstvě miminko a nezvládly to, začaly po těhotenství kouřit. Občas se objeví i nějaká motivace finanční. Opravdu máme kuřáky, kteří jsou schopný dvě tři krabičky denně vykouřit.“

Nárůst objednávek

Právě touto dobou – zpočátku nového roku – zaznamenávají v centru pro závislé na tabáku mírný nárůst objednávek. Často ale zůstane pouze u nich. „Většinou ten novoroční nárůst patrný je. Asi dvacet procent lidí, kteří se objednají, nepřijdou.“

A ani příchod do ambulance neznamená, že má odvykající si kuřák úplně vyhráno. Podle Kateřiny Pokorné je léčba takové závislosti běh na dlouhou trať. „Úspěšnost se pohybuje kolem dvaceti procent. Byli bychom rádi, kdyby byla vyšší, ale ono se přirovnává, že závislost na nikotinu je pro člověka srovnatelná se závislostí na heroinu. Pro mozek je to silný stimulant, nejlepší je vůbec nezačínat, odnaučit se je opravdu těžké,“ připouští zdravotní sestra.

Chuť na cigaretu

Chuť na cigaretu mohou snížit i náhražky v podobě žvýkaček nebo bonbónů. A některým klientům dokonce pomohou jen léky. I proto je třeba do centra pravidelně docházet a s personálem o své závislosti komunikovat.

„Když použijeme nějaké podpůrné preparáty na odvykání kouření, jednak si musí přijít pro recept, pokud je to preparát, který vyžaduje recept a jednak potřebujeme vědět, jak to funguje. Někdy je třeba přidat i něco navíc, právě ze stran těch zlozvyků, oni potřebují držet něco v ruce.“

Ani podpůrné prostředky ale vždycky úspěch nezaručí. V centru se setkávají i s tím, že klient léky vysadí například příliš brzy a po nějaké době začne kouřit znovu.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související