Noviny v Jihlavě o listopadových událostech 1989 v prvních dnech zarytě mlčely

19. listopad 2019

Informace o dění v Praze 17. listopadu 1989 se na Vysočinu dostávaly jen postupně a pomalu. Nejčastěji je sem přiváželi vysokoškolští studenti.

„Boj o zrno, zásobování, to bylo na denním pořádku od 50. let,“ konstatuje jihlavský archivář Jiří Jelínek a čte přitom z denního tisku z listopadu 1989.

Na Jihlavsku vycházela Jiskra, která byla pod přímým dohledem KSČ. „V úterý 21. listopadu (1989), kdy bychom mohli něco čekat, tak zase nic. Až 28. listopad je tady prohlášení Občanského fóra s uvedením konkrétních kontaktních lidí tady z Jihlavska.“

Sport byl pořád stejný

Co se nezměnilo, byl sport. V Jihlavě totiž v té době chytal Dominik Hašek. „Nakonec právě v této sezóně nevyhrála,“

Dukla Jihlava byla fenoménem, i když to byl armádním klub s měnící se sestavou. Hokejisti i přes svou vojenskou příslušnost změny podporovali. „Nejaktivnější byl Dominik Hašek, jezdil i na Václavské náměstí. My jsme se rozhodli, že lidem vyjádříme podporu tady před zápasem,“ říká tehdejší elitní obránce Bedřich Ščerban.

Úkol padl na mě …

Úkol přečíst prohlášení hokejistů padl na Ščerbana, který byl také kapitánem týmu. „Nikdo nevěděl, jak to dopadne. Byli jsme vojáci, spousta lidí mě varovala.“

Poslední titul získala Dukla v roce 1991. Následně ztratila záštitu armády a výkonnostně klesla.

autoři: Daniel Zach , mik
Spustit audio