Nové přechody pro chodce v Okříškách někteří lidé bojkotují

14. únor 2023 09:00

Okříšky vybudovaly tři nové přechody pro chodce, tři další opravily. Všechny městys nasvítila a jeden vybavil semaforem. To vše pro větší bezpečnost pěších u vytíženého silničního průtahu. Jenže mnoho místních změnu nepřijalo. Na zelenou nečekají, nebo chodí mimo vyznačený přechod, jak byli zvyklí v minulosti.

Tlačítko na přechodu pro chodce si lidé v Okříškách používat nezvykli

„Já tam nechodím, protože pro mě je to zacházka, udělali to blbě,“ svěřuje se starší pán s taškou, ve které si nese oběd ze školní jídelny. „Zjišťujeme, že někteří senioři nebo i další lidi nepoužívají to tlačítko, prostě se rozhlédnou, vidí, že auto nejede, tak přechází bez semaforů, což považuji za trochu nebezpečné,“ říká sociálnědemokratický starosta Zdeněk Ryšavý. Na dalším přechodu pro chodce se dva muži zastavují uprostřed v družném hovoru. Řidič auta, které u nich zastavuje a dává přednost, neví, jestli se chystají přecházet nebo ne.

Málokdo přitom dodržuje v obci předepsanou rychlost. Nebezpečné to je hlavně ze strany od zatáčky, kde můžou auta vyjet i sedmdesáti kilometrovou rychlostí. Podle policejních statistik na tuzemských silnicích loni zemřelo 74 chodců, dvě třetiny v obci. Fatální následky mohou nastat už při velmi malých rychlostech.

Výzvu, jak správně používat nové přechody pro chodce v Okříškách, radnice vyvěsila na svých webových stránkách.

autor: Daniel Zach
Spustit audio

Související