Západní obchvat Pelhřimova získal první stavební povolení

30. leden 2023

Na západní obchvat svého města čekají obyvatelé Pelhřimova už dlouho. Teď se zdá, že by jejich čekání mohlo brzy skončit. Ředitelství silnic a dálnic totiž získalo první stavební povolení.

První povolení se týká železničního mostu, protože zamýšlený obchvat bude v jednom místě křížit právě železniční trať. Vyřešit to má padesát dva metrů dlouhý most, jehož stavbu právě teď povolil Drážní úřad. Ředitelství silnic a dálnic potřebuje celkem čtyři stavební povolení, včetně toho na vybudování hlavní trasy. „Žádosti o zbývající tři stavební povolení právě rozesíláme úřadům,“ potvrdil mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Nový obchvat by měl Pelhřimovu přinést hlavně zklidnění dopravy v centru města. Silnice číslo 34 aktuálně vede prakticky celým městem. Je přitom důležitou spojnicí části jižních Čech s dálnicí D1. Do Pelhřimova vede z Jindřichova Hradce a dál pak pokračuje na Humpolec a Havlíčkův Brod. Navíc se za Pelhřimovem napojuje na silnici číslo 19, což je hlavní tah na Tábor. Projíždí tudy nejenom osobní auta, ale také těžké kamiony.

Kdy by se mohl obchvat Pelhřimova začít stavět a kudy povede, si poslechněte v reportáži.

autor: Milan Soldán
Spustit audio

Související