První úsek cyklostezky do Náměště nad Oslavou by mohl stát za dva roky

2. červen 2019 06:10

Třebíč ve spolupráci s dalšími obcemi východně od města plánuje stavbu cyklostezky. V budoucnu má propojit Třebíč s asi 22 kilometrů vzdálenou Náměští nad Oslavou.

První část by mohla být dokončena v roce 2021. Cyklisté by se díky ní mohli vyhnout frekventované silnici první třídy v úseku mezi Třebíčí a obcí Vladislav. Obě radnice se dohodly na společném financování projektové dokumentace za asi 860.000 korun.

Šestikilometrový úsek

Asi šestikilometrový úsek by vedl územím, které vymezuje silnice I/23 a řeka Jihlava. Cyklostezka by podcházela pod železničním mostem a pokračovala by na začátek obce Vladislav. „Musí skončit na začátku obce, jsme dost svázaní údolím řeky a není možné cyklostezku dát jinam,“ řekl starosta Vladislavi Jan Havlena. Na opačném konci obce s asi 1200 obyvateli by trasa pokračovala podél řeky a dál kolem potoka Beňůvky.

Plánovanou cyklostezku, která bude mít většinou asfaltový povrch, označil Havlena za komfortní a bezpečnou spojnici obce s Třebíči. „Dnes je jízda po silnici takřka hazardováním se životem,“ řekl.

Na projektovou dokumentaci přispěje Vladislav 300.000 korunami. O sto tisíc menší je podpora poskytnutá Krajem Vysočina. Třebíč uhradí zbylou část. „Byli bychom rádi, kdyby projektová dokumentace pro územní rozhodnutí byla hotová do října,“ řekl třebíčský starosta Pavel Pacal (Pro Třebíč).

Cena stavby podle něj bude jasná až po vypracování dokumentace. Město se pokusí získat na ni krajské dotace případně dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Naposledy jeho prostřednictvím uhradilo většinu ze čtrnáctimilionového nákladu za podchod pod silnicí I/23, který je v Třebíči součástí cyklostezky Jihlava - Třebíč - Raabs.

zdroj: ČTK
Spustit audio