Nosorožec nevyletí, nejsou peníze

19. září 2011
Zprávy z

Nebe nad Vysočinou měly ode dneška brázdit britské stíhačky. Na 19. září byl původně naplánovaný začátek největšího mezinárodního vojenského cvičení – Létající nosorožec.

Nosorožec však kvůli ekonomické krizi - nedostatku peněz a na popud britské strany naše armáda nakonec musela zrušit. Zatímco letečtí nadšenci jsou zklamaní, lidé v okolí náměšťské základny si pochvalují, že jim slepice konečně přestanou snášet hranatá vajíčka. „Kdyby na tom letišti místo přistávací dráhy rostla kukuřice, tak bysme z toho měli aspoň daň z nemovitosti, takhle nemáme vůbec nic, akorát ten rachot,“ křičí starosta Sedlece Pavel Petrák s tím, že ho zrušení Létajícího nosorožce vůbec nemrzí, ba naopak, je rád.

0:00
/
0:00

Za účasti příslušníků AČR se letos uskuteční pouze část cvičení s názvem RHINO STAFF, která proběhne na území SRN ve dnech 20. až 29. září 2011. Naše armáda na něm bude pod velením 1. britské obrněné divize zastoupena štábem 7. mechanizované brigády.

Cvičení Flying Rhino neboli Létající nosorožec se od roku 2003, kromě dvou ročníků, odehrávalo na 22. základně letectva Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou. Cvičení získalo svůj název podle nosorožce, kterého má ve znaku 1. britská obrněná divize organizující cvičení a symbolicky vyjadřuje spojení mezi pozemními a vzdušnými silami.

autor: Michal Malý
Spustit audio