O pořadu Jazykový koutek

Postřehy k aktuálnímu vývoji češtiny a odpovědi na problematické jazykové jevy.

Jazykový koutek přináší postřehy k aktuálnímu vývoji českého jazyka a odpovědi na problematické jazykové jevy spisovné, hovorové i slangové češtiny.

Mnoho z toho, co člověka kdysi naučil češtinář na základní či střední škole, dnes nemusí do puntíku platit. I čeština prochází vývojem, přejímá nová slova a podléhá řadě vlivů. Oč důležitější jsou setkání s jazykovými odborníky, kteří drží krok s dobou. V "Jazykových koutcích Českého rozhlasu Plzeň" zasvěceně mluví o současných trendech v češtině, o významu nových slov i o těch jazykových jevech, jejichž užívání už stačilo potrápit nejednu generaci. Dobrou inspirací pro vznik jazykového koutku přitom může být klidně i hláška odposlechnutá v tramvaji nebo posluchačský dotaz. Zajisté by vám to dosvědčili všichni z odborných pracovníků, kteří jazykové koutky v průběhu let pro Český rozhlas Plzeň připravili.

Připravují: Helena Chýlová a Růžena Písková

Historie pořadu: 

Jazykový koutek můžete na frekvencích Českého rozhlasu Plzeň poslouchat od 2. ledna 2007.

Archiv tohoto pořadu najdete zde.

Poslední záznamy

Další pořady

  • Slavíci v krabici

    Seriál mapující skoro šedesátiletou historii ankety popularity českých a slovenských hudebních interpretů.

  • Oldies jako na dlani

    Pořad nabízí pohled odjinud. Historická fakta, vztahující se k interpretům i skladbám. Informace, které jinde neuslyšíte.

  • Rozhlas jede za vámi

    Nová zábavná show Aleše Cibulky se vydává na cestu po celé České republice. Každý měsíc na jiném místě a s bohatým programem.

  • Šalom alejchem

    Magazín o židovském životě u nás i ve světě. O kultuře, náboženství, osobnostech. O židovské současnosti i historii.