O pořadu O Roma vakeren

Vysílání o Romech pro Romy, ale nejen pro ně… i pro širokou veřejnost.

Zpravodajsko-publicistický magazín O Roma vakeren čili Romové hovoří přináší informace o životě Romů žijících v Česku i v zahraničí. Je to jediné rozhlasové vysílání pro romskou menšinu. Mapujeme celospolečenské dění týkající se soužití romské a většinové populace. Naši redaktoři získávají vždy aktuální informace o nejdůležitějších otázkách, které mají přímý dopad na romskou komunitu. 

V magazínu je kladen velký důraz na vytváření pozitivního obrazu Romů, například prostřednictvím představování úspěšných Romů, kteří se dokázali prosadit v politickém, uměleckém, sportovním nebo společenském životě. Ve vysílání dostávají prostor neziskové organizace a jejich úspěšné projekty, které přispívají k pozitivnímu obrazu romské menšiny ve společnosti.  

Posluchače seznamujeme s romskou historií a literaturou. Hrajeme romskou hudbu z domova i ze zahraničí. Besedujeme s odborníky na romskou problematiku. Ve vysílání převažuje český jazyk, aby pořad mohli poslouchat i neromští posluchači. 

Připravují: Náš tým tvoří zkušení redaktoři, moderátoři a regionální redaktoři. Rádi bychom mezi námi přivítali i nové externí spolupracovníky, kteří mají zájem stát se součástí O Roma vakeren. 

O Roma vakeren připravuje romská redakce, která vznikla 1. listopadu 1992. U zrodu vysílání stála Jarmila Balážová, která redakci vedla do půli roku 1998. Spolu s ní v redakci působil Emil Baláž a později Vojtěch Lavička. Od konce roku 1998 do roku 2009 vedla romské vysílání Anna Poláková a místo produkční v roce 1998 obsadila Iveta Durdoňová. V září 2010 nastoupila do ČRo Iveta Demeterová a převzala vedení romské redakce. 

Záznamy pořadu (verze pro ČRo Radiožurnál) si můžete poslechnout v iRadiu. 

Kdy se pořad vysílá

Čas vysílání
so 20:05Radiožurnál
úterý, čtvrtek 19:45Region
úterý, čtvrtek 19:45Brno
úterý, čtvrtek 19:45České Budějovice
úterý, čtvrtek 19:45Hradec Králové
úterý, čtvrtek 19:45 Karlovy Vary
úterý, čtvrtek 19:45Liberec
úterý, čtvrtek 19:45Ostrava
úterý, čtvrtek 19:45Olomouc
úterý, čtvrtek 19:45Pardubice
úterý, čtvrtek 19:45 Plzeň
úterý, čtvrtek 19:45Sever
úterý, čtvrtek 19:45Vysočina
úterý, čtvrtek 19:45Zlín

Poslední záznamy

Pořad připravují

Další pořady

  • Folková pohlazení

    Hudební pořad o "hodné" muzice, který připravuje známý pardubický folkař a lídr skupiny Marien Víťa Troníček.

  • Noc s českými písničkami

    Každou noc hodina hezkých českých, občas i slovenských, melodií.

  • Velká radioporadna

    Chcete požádat o dotaci na zateplení domu nebo výměnu oken? Víte, jaké kotle se nebudou smět od září používat pro vytápění bytů a domů? Chystáme další Velkou radioporadnu. 

  • Oldies jako na dlani

    Pořad nabízí pohled odjinud. Historická fakta, vztahující se k interpretům i skladbám. Informace, které jinde neuslyšíte.