Noční a ranní ledovka na Vysočině nejvíc potrápila chodce, výstraha meteorologů platí až do pátku

18. leden 2024 14:30

Desítky lidí v celém regionu skončily kvůli úrazům v péči lékařů. Noční a ranní ledovka na Vysočině nejvíc potrápila chodce.

Od středečního večera komplikuje ledovka pohyb řidičům ale i chodcům po celém Česku. Na Vysočině mráz a zledovatělé chodníky potrápily desítky lidí. To dokazují i počty zraněných, které nemocnice po úrazu na ledovce ošetřily.

Například třebíčská nemocnice ošetřila 13 osob. Pelhřimovská a novoměstská nemocnice evidovaly v souvislosti s ledovkou 15 zraněných a v nemocnici v  Novém Městě na Moravě dokonce museli dva pacienty kvůli vážnosti jejich poranění hospitalizovat.

Nejvyšší počet ošetřených hlásí právě havlíčkobrodská nemocnice a to celkem 16 pacientů. Jednoho z nich přivezla i záchranná služba. Pět lidí pak přišlo až ráno s tím, že se zranili už večer. Naopak jihlavská nemocnice podle její tiskové mluvčí Moniky Zachrlové registruje nejnižší počet a to jen 5 lidí. Jeden však byl i hospitalizován.

Zlomené ruce i úrazy hlavy

V těch lepších případech ošetřovali zdravotníci pohmožděniny. Pád na ledu ale lidem způsobil i těžší poranění. Často šlo o zlomeniny ať horních nebo dolních končetin. Objevovaly se i případy naražení zad, vykloubení ramene nebo také poranění pánve.

V třebíčské nemocnici lékaři ošetřovali i případy otřesu mozku a v pelhřimovské nemocnici lékaři řešili jiné poranění hlavy. Nejčastěji s úrazem na ledu přišli starší lidé, kteří jsou na tyto zranění náchylnější, ale také i děti.

Ledovka hrozí i dál

Výstraha hydrometeorologického ústavu před ledovkou na Vysočině platí až do pátečního dopoledne. Navečer se totiž znovu prudce ochladí a teploty klesnou pod bod mrazu. K tomu se může přidat i sněžení, takže by lidé i řidiči měli být dál ostražití.

Spustit audio