Nepodceňujte samovyšetření prsu, říká důrazně lékařka

16. březen 2016
Dobré odpoledne

Ve středeční poradně Českého rozhlasu Region jsme přivítali vedoucí lékařku Mamárního centra Nemocnice Jihlava Martinu Wollmuthovou. „Mamografický screening je preventivní program k vyhledávání nehmatných a dosud skrytých zhoubných nádorů prsu. Je určený ženám od 45 let a nárok na vyšetření mají každé dva roky,“ upřesňuje Wollmuthová.

K vyšetření je potřeba mít žádanku, kterou ženy získají buď u svého gynekologa nebo obvodního lékaře. Pak se stačí telefonické objednat v některém ze screeningových center. „Od 45 let je vyšetření plně hrazené pojišťovnou. Ženy, které nemají žádné příznaky a jsou mladší 45 let, si vyšetření platí. Výjimku mají vysoce rizikové pacientky, které jsou sledované v mamární poradně nebo onkologickém centru,“ doplňuje Wollmuthová.

Samovyšetření prsu provádějte aspoň jednou měsíčně

To platí pro všechny ženy. Preventivní vyšetření ultrazvukem je vhodné pro pacientky mladší 45 let. Není dobré spoléhat se pouze na zobrazovací techniku. Rakovina se totiž může objevit už pár týdnů po preventivním vyšetření. Pak může nebezpečně bujet další dva roky. Pravidelné samovyšetření může zachytit bulku v prsu včas a léčba je v takovém případě účinná.

Důležité je chodit na vyšetření do stejného screeningového centra

Pořízené snímky lékaři uchovávají tak, aby je mohli porovnávat s nově pořízenými. „Díky tomu je daleko větší šance i na těch méně přehledných prsech zjistit i sebemenší změny,“ vysvětluje Wollmuthová. Pokud lékař zachytí cokoliv podezřelého, provede ještě ultrazvukové vyšetření. Jestliže se podezření potvrdí, následuje odběr vzorku. „Odběr vzorku může být nepříjemný, ale dělá se v lokálním umrtvení a ten vlastní odběr bolestivý není,“ uklidňuje Wollmuthová.

Rakovinu prsu mají i muži

„V loňském roce jsme na našem pracovišti diagnostikovali čtyřem pánům zhoubný nádor prsu. Pokud si nahmátnou nějakou bulku, tak by se měli dostavit co nejrychleji za svým praktickým lékařem, který je pošle na ultrazvukové vyšetření,“ radí Wollmuthová. Preventivní screeningové vyšetření prsu u mužů se neprovádí. Jedinou možností je samovyšetření.

Spustit audio