Neologismy kolem nás

14. červen 2011

Často si stěžujeme, že současná čeština je přetížena užíváním či dokonce nadužíváním cizích slov, která se objevují především v jazyce dnešní publicistiky.


Cizích slov kolem nás je opravdu hodně, jde o jeden z výrazných jevů ve všech evropských jazycích, nejen v češtině. Stále se setkáváme s novými slovy, která se právě pro svou novost označují odborně jako neologismy. Neologismy jsou nejen nová slova cizí, ale i slova již zdomácnělá nabývající nového významu.

A chcete v souvislosti s nabýváním nového významu hovořit o slovech igeliťák, džusování a klubovka?

Ano, dnes bych ráda představila posluchačům nové významy zmiňovaných slov, se kterými se setkáváme v současné publicistice. Právě publicisté často ve snaze aktualizovat, ozvláštnit své jazykové projevy, užívají termínů, slangových slov či slov stojících na pomezí spisovnosti a obohacují tak slovník běžných uživatelů jazyka o nové významy.

Igeliťák je pro mne, nespisovně řečeno, igelitový sáček a jaký je nový význam tohoto slova?

V současnosti slovo igeliťák kromě plastové fólie funguje také jako expresivní označení pro člověka, který odnáší reklamní předměty z výstav a podobných akcí v igelitové tašce, obvykle v závěru dané akce. Je to příležitostný výraz, nevíme, zda přežije, lépe řečeno pravděpodobně přežije, pokud přežije jím označovaná skutečnost.

A co džusování, to znám ve významu vyrábění ovocné nebo zeleninové šťávy, tedy džusu.

Nově proniká do publicistiky i význam užívaný původně pouze v ekonomickém slangu, v profesní řeči ekonomů: odčerpávání, často v kontextu odčerpávání zbývajících finančních prostředků, které zůstaly po zkrachování firmy apod., např. džusování investičních fondů.

Klubovka je podle mne pohodlné, čalouněné křeslo.

Nebo označení pro druh šachových figurek. Posluchači již určitě dobře odhadují, že nové významy budou mít něco společného se slovem klub. V dané souvislosti klubovka nabývá významu klubová taneční skladba, často např. ve stylu techno, druhý význam je pak klubová taneční párty, klubový večírek. Závěrem můžeme doporučit jako zdroj informací Slovník neologizmů od Olgy Martincové a kolektivu.

autoři: Vladimír Šťovíček , Helena Chýlová
Spustit audio