Nenechavce na jihlavských adventních trzích láká ovoce do svařeného vína i lampičky na stolech

11. prosinec 2019 10:20

Z jihlavských vánočních trhů si lidé někdy neodnáší jen to, co si koupí. Z venkovních stolků mizí lampičky a v neděli se dva cizinci pokusili odnést plynové ohřívadlo.

Toto ovoce slouží pouze do zde zakoupených nápojů a ne do vlastních nádob k odnesení domů, děkujeme, hlásá cedule před dózami s kousky ovoce u jednoho ze stánků s pochutinami na jihlavském Masarykově náměstí.

„My jsme zvyklí to ovoce tam dávat, protože k těm nápojům to patří. Dáváme to tam, aby si každý mohl nabrat, jak chce, podle chuti, ale vadí nám, když si někdo přinese krabičku a nebere si do krabičky zkrátka ovoce s sebou domů na pozdější použití,“ líčí chování některých nenechavců provozovatelka stánku Jiřina Štaubertová.

Mizející lampičky

Není to ale jenom ovoce, které jí od prodejny mizí. Ceduli s upozorněním už vyráběla i na venkovní stolky. „Opatřili jsme stolky lampičkami, bylo více stolků, tak jsme dali nový a starší nám zůstaly a dvě nové zmizely. Mě to překvapilo, nicméně jsme lampičky dokoupili a ve dne zmizela další, taky nová, tak tam vznikl spontánní nápad, napsat tu ceduli, aby každý věděl, že se dají lampičky koupit v obchodě a nemusejí je brát ze stolů.“

Adventní trhy, Jihlava, nápisy

Plynový ohřívač

Zatímco krádež krájeného ovoce do svařeného vína či lampy na svíčku může působit až úsměvně, jiné pokusy pobertů už jsou na pováženou.  Dva cizince městští strážníci zadrželi krátce poté, co odnesli plynové ohřívadlo vážící několik desítek kilogramů, potvrzuje zástupce ředitele městské policie Jihlava Stanislav Maštera. „V neděli jsme zadrželi dvojici mladíků, kteří se pokusili odcizit tepelný zářič, který je zde instalován pro návštěvníky, z těch větších záležitostí je to zatím jediná věc.“

I proto městská policie po dobu vánočních trhů posílila na náměstí hlídky. Zatímco běžně náměstí po celý den monitoruje jen jedna, teď se k nim po většinu dne přidala další. A na místo dojíždí i státní policisté.

Podle jejich mluvčí Jany Kroutilové by ale měli být na pozoru i sami návštěvníci. „Na vánočních trzích, ale i na jakémkoliv jiném místě, kde se vyskytuje větší počet osob, je třeba být obezřetný, hlídat si svoje cennosti. Je třeba mít neustále pod kontrolou peněženku, kabelku a mobilní telefon.

Ostatně i na kapsáře a preventivní opatření proti nim se v těchto dnech na jihlavských vánočních trzích policie zaměřuje.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související