Nemocnice se vrací k původnímu režimu. Plánované operace do konce roku ale nestihnou

30. duben 2020 05:50

Provoz na operačních sálech v nemocnicích v Česku se znovu rozjíždí. Během první poloviny května by pak zdravotnická zařízení měla naplno obnovit standardní provoz.

České nemocnice včetně těch vysočinských se pomalu vrací do běžného režimu. Rozpouští speciální týmy a objednávají na vyšetření pacienty do ambulancí, jejichž provoz byl kvůli pandemii koronaviru omezený.

Šestitýdenní výpadek například v operacích se ale podle některých zdravotníků do konce roku dohnat nepodaří.

Urgentní příjem v Jihlavě

V čekárně urgentního příjmu v Jihlavě sedí oproti normálu před krizí minimum lidí. „Může se vám to zdát, ale pořád musíme dělat opatření, která jsou pro nás klíčová z hlediska epidemiologického,“ říká vrchní sestra Hana Hladíková.

Urgentní příjem se do běžného stavu vrátí v pondělí 4. května. Zároveň rozpustí týmy lékařů a zdravotníků, které se staraly o běžné pacienty a o ty s podezřením na covid-19. Zdravotníci budou muset také zvládnout převis pacientů, který přirozeně vznikne. „Snažíme se pacienty obvolat, pozvat. Akutní záležitosti neovlivníme, to záleží na dění toho dne.“

Nemocnice Havlíčkův Brod

K běžnému provozu se vrátí také nemocnice v Havlíčkově Brodě, která kvůli ohniskům v Kynicích a Břevnici čelila největšímu náporu lidí s covid-19. „Postupně se rozjíždí operativa, odhadl bych to na 60-70 procent. Od 11. května bychom to chtěli dostat na běžný režim,“ řekl náměstek pro léčebnou péči Aleš Bílek.

Podle lékaře se do konce roku nepodaří provést všechny naplánované výkony. „Asi si 31. prosince neřekneme, že jsme to zvládli, chybí nám dva měsíce.“

Letní provoz nemocnic

Do celé záležitosti s provozem nemocnic promlouvá také Svaz pacientů České republiky v čele s prezidentem Lubošem Olejárem. Ten chce, aby nemocnice omezily tzv. letní provoz, kdy se operuje jen v nejnutnějších případech. „Chceme, aby tam, kde je klimatizace, se snažili výkon držet aspoň na 80 procentech.“

Obě oslovené nemocnice uvažují, že provoz v letních měsících na operačních sálech oproti zvyklostem předešlých let posílí.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související