Některé domovy pro seniory budou modernější. Mnozí důchodci si ale víc soukromí nepřejí

26. srpen 2013

Dostat se do domova pro seniory bude ještě složitější. Míst s velkou pravděpodobností ubude. Některé domovy totiž nesplňují současné trendy - mají velké pokoje nebo společné záchody, a proto je čeká modernizace. Sami klienti si ale často přejí pravý opak - velké pokoje a permanentní společnost.

Žádnou moderní stavbu nečekejme, domov se nachází v mohutné staré vile. „Máme vícelůžkové pokoje, pouze jeden jednolůžkový, potom dvou, tří a jeden dokonce šestilůžkový,“ říká mezi dveřmi ředitelka Hana Hlaváčková, která by domov ráda přizpůsobila současným trendům.

Jsou to malé pokoje, s vlastním sociálním zařízením. Tím se ale sníží kapacita. „Každý by si mohl vybrat, co by mu vyhovovalo. Myslím, že je důležité mít i jednolůžkové pokoje,“ dodává ředitelka.

Kraj chce několik domovů upravit právě dle současných trendů. Tedy malé pokoje, co nejvíce soukromí, veškerý komfort při ruce. Veřejných peněz je ale málo, proto se uvažuje o spolupráci s podnikateli. Ale například v Brodě U Panských si klienti samotu nepřejí, dokonce paní Milena moderní domov opustila a je ráda v kolektivu.

„Když jsem přišla sem, byla jsem úplně spokojená. Tady je to jako doma,“ usmívá se paní a její spolubydlící z vedlejšího pokoje přikyvuje. „Protože se vám taky může udělat nevolno, během noci nebo tak a nemáte možnost se dostat ke zvonku. A ten spolubydlící vám pomoc zavolá,“ dodává.

Jedna věc jsou tedy trendy nebo standardy sociálních služeb, druhá přání klientů. Mnozí chtějí podzim svého života strávit v kolektivu.

autor: mik
Spustit audio