Vedle mého domu spadly tři rakety. Milion uprchlíků už přešlo ukrajinsko-polskou hranici

8. březen 2022 13:00

Na polských hranicích začíná postupně přibývat uprchlíků, kteří nevědí, kam jít a nemají nikoho, kdo by jim v zahraničí podal pomocnou ruku. 

Šedesáti tisícová Přemyšl, která se nachází kousek od hranice s Ukrajinou, je každý den plná uprchlíků. Hledají pomoc nejčastěji v tamním uprchlickém centru, které vzniklo na místě bývalého obchodního domu. 

Mnozí se ale v Přemyšli dlouho nezdrží a vydávají se dál do Polska, kde mají často příbuzné nebo známé. Podle polských úřadů ale začíná přibývat těch, kteří nikoho takového nemají a nevědí, kam jít. 

Chci, aby to skončilo…

„Chci, aby to všechno už skončilo. Abych se tu zaregistrovala a potom se mohla někde vysprchovat, vyspat se dobře, když už nad hlavou nic nelétá.“ Padesátiletá Ukrajinka Alexandra stojí ve frontě v uprchlickém centru v Přemyšli, kam se přišla zaregistrovat. 

Na cestu do Polska se vydala úplně sama. „Dům, vedle kterého bydlím, spadla raketa. Byly tři, další padla na auta a ta shořela, pak ještě na jeden dům vedle toho mého. Po tom všem jsem se snažila přemýšlet, ale došla jsem k jedinému - že je potřeba co nejrychleji utéct.“

Z Kyjeva

Z Kyjeva, kde Alexandra celý život bydlela, odjela vlakem do Lvova a odtud se přepravila autobusem. Co bude dál, neví. V Polsku ani jiných zemích nemá žádné známé, kteří by jí mohli pomoci. 

„Tady mě nechají přespat, ale když bude možnost, klidně někam pojedu. Třeba mi dají i práci, u nás je to teď hrozné.“

Podle dobrovolníka Davida, který pomáhá v Přemyšli prakticky od začátku války, není Alexandra jediným uprchlíkem, který nemá kam jít. Takových lidí podle něj přechází přes hranici čím dál víc. „Některé uprchlíky si domů berou i dobrovolníci, snaží se jim pomoci, sehnat jim práci.“

Podle polské pohraniční stráže zamířilo z Ukrajiny do Polska od začátku konfliktu více než milion uprchlíků. 

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související