Jen s taškou nebo menším kufrem. Uprchlíci na hranicích shánějí oblečení pro sebe i své děti

9. březen 2022 10:00

Uprchlíci z Ukrajiny se často na dlouhou cestu vydají jen s jedním kufrem nebo větší taškou. Na hranicích jsou vděční za pomoc, jsou tam totiž sbírky oblečení. 

Lidé, kteří prchají před válkou na Ukrajině, si museli ze svých domovů vzít jen to nejnutnější a ještě to zabalit do několika tašek nebo kufrů. 

Polský přechod Medyka

Mnozí tak sebou mají úplné minimum věcí a v takovém případě jsou vděční za to, že si můžou něco vzít z kup oblečení, které pro ně lidé navozili třeba na polský hraniční přechod Medyka.

„Jak moje máma stojí, tak jsem ji vzala.“ Ukrajinka Věra právě přešla se svou osmdesátiletou maminkou hranici hranici do Polska u obce Medyka. Každá má v ruce jen malou kabelku. „Vzaly jsme si dokumenty také nějaké léky.“ Všechny další věci nechaly doma v Záporoží.

„6. března večer se nám podařilo dostat se do Lvova, tam jsme musely zůstat, cesta byla hodně náročná. Navíc cestuji se svou starou maminkou, které pomáhám.“

Věra se svou maminkou čeká na autobus do Itálie, který je odveze za sestrou. „Tam už budeme všichni pohromadě, těším se, až bude celá rodina spolu.“

Bundu pro dceru…

S minimem věcí odešla z Ukrajiny také Tina, která teď hledá nějaké oblečení pro své děti. V krabicích a pytlích, které jsou poházené na hromadě hned vedle místa, odkud uprchlíky svážejí autobusy. „Jak jsme utíkaly, pořádně jsme si s sebou nic nevzaly. Hledám proto alespoň nějakou teplou bundu na mou malou dceru, protože máme jen jednu, kterou má celou dobu na sobě.“

Tina se ale neprobíhá množstvím čepic, bundu a svetrů sama, kolem věcí, které tam lidé dovezli, stojí další desítka žen. Podobně jako Tina se snaží najít teplé oblečení pro své děti.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související